Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїна може вжити болісних заходів, якщо бойові дії йтимуть довше, ніж три-чотири...

Україна може вжити болісних заходів, якщо бойові дії йтимуть довше, ніж три-чотири місяці – Сергій Марченко

Этот материал также доступен на русском языке
Затягування війни призведе Україну до різкого зростання податків та націоналізації, вважає міністр фінансів Марченко.

Головний фінансист України Сергій Марченко заявив, що країна може вжити болісних заходів, якщо бойові дії йтимуть довше, ніж три-чотири місяці.

За його словами, країна може піти на різке підвищення податків, скорочення видатків та вдатися до націоналізації. Про це Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів в інтерв’ю The Economist.

“Те, що останніми роками перетворилося на досить ринкову економіку, що вільно обертається, може зіткнутися з хвилею націоналізації, яка зведе нанівець роки важкого прогресу”, — говорить Марченко.

Марченко нагадав, що Світовий банк спрогнозував скорочення ВВП України приблизно на 45% у 2022 р. Майже стільки ж прогнозує Мінфін: ВВП, за оцінкою українських фахівців, впаде на 44%. За його словами, приблизно на чверть скоротилися митні надходження через скорочення імпорту та призупинення дії багатьох мит.

Також через війну в Україні країна щомісяця втрачає $5 млрд, що становить 5% ВВП України. Така сума виділяється на зарплати військовим.

Марченко також повідомив про складнощі із вивезенням урожаю пшениці, ячменю, соняшника та інших культур. Через блокування українських портів можуть виникнути проблеми із доставкою зерна морем.

“Збір урожаю не повинен стати великою проблемою, оскільки лінія фронту відсунута, і Росія навряд чи досягне подальших успіхів. Найскладніше – вивезти товар з країни”, – йдеться в публікації The Economist

На кордоні з Євросоюзом через перевірки виникають 10-кілометрові пробки, а до ЄС може в’їхати обмежена кількість вантажівок, оскільки Україна не є членом спільноти. З цієї причини Європа зіткнеться з нестачею продовольства після збирання врожаю, якщо не вирішаться бюрократичні питання.

“Ситуація дуже складна, я не применшуватиму цього. Але ми впораємося”, – підсумував міністр.

Нагадаємо, що Україна втрачає $170 млн щодня через заблоковані порти.

Раніше ми публікували прогноз ООН про ситуацію в Україні: якщо війна буде затяжною, то 90% українців опиняться за межею бідності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні