Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 19 травня – Всесвітній день вишиванки

Цей день в історії: 19 травня – Всесвітній день вишиванки

Этот материал также доступен на русском языке
19 травня – 139-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 226 днів. Сьогодні святкують Всесвітній день сімейного лікаря, День блокнота, День кубика Рубіка.

День вишиванки в Україні

День вишиванки відзначається третього четверга травня. Це свято не прив’язане до державного чи релігійного свята, воно швидше символічне. В умовах війни з росією та надзвичайної консолідації українського суспільства День вишиванки в Україні буде ще одним приводом заявити про те, що ми – українці, вільний народ незалежної держави, яка відчайдушно бореться із російським загарбником.

19 травня відзначаємо Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, покликане зберегти українські народні традиції через етнічний вишитий одяг. У День вишиванки кожен, хто хоче наголосити на своєму українському походженні, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку.

День блокнота або день записника

19 травня відзначається свято основного атрибуту планування – День блокнота (або День записника). Події почали відзначати 5 років тому 2016 року.

Завдяки блокноту можна планувати свій день, місяць і навіть рік, зберігати важливі записи, вписувати цікаві думки, робити нотатки. Він зберігає важливі позначки, ідеї, мрії, контакти, рецепти, малюнки тощо.

День кубика Рубіка

Кубик Рубіка – механічна головоломка, яку винайшов у 1974 році угорський скульптор, винахідник Ерне Рубік і 19 травня він представив його світові. Він назвав свій винахід “Магічний куб”, але у 1980 році компанія англ. Ideal Toys перейменували головоломку на ім’я винахідника, і цього ж року виграла німецьку нагороду “Гра року”. У світі вже продано 350 млн кубиків Рубіка.

Всесвітній день сімейного лікаря

Це професійне свято у світі запроваджено у 2010 році. З ініціативи Всесвітньої ради сімейних лікарів WONCA, до якої також входить Українська асоціація сімейних лікарів та було створено “Всесвітній день сімейного лікаря”. Україна приєдналася до святкування професійного свята лікарів первинної ланки надання медичної допомоги у 2017 році.

За визначенням WONCA, сімейний лікар — фахівець, який надає первинну медико-санітарну допомогу всім членам сім’ї, незалежно від віку, статі, характеру захворювання, з урахуванням психологічних, соціальних, культурних та особистих особливостей пацієнта та сім’ї.

У ході реформування медичної галузі в Україні сімейну медицину визначено пріоритетною та ключовою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які події сталися 16 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні