Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк списуватимуть борги за комуналку під час війни: механізм дії

Як списуватимуть борги за комуналку під час війни: механізм дії

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на війну, українцям все одно треба сплачувати за комунальні послуги. Вираз "війна спише все" для комунальних боргів неприйнятний. Проте деяким громадянам все ж таки можуть списати заборгованість.

Списання боргів за комуналку буде доступне лише одній категорії населення.

Хто може на нього розраховувати, розповіли у Мінсоцполітики.

Громадянам дали послаблення на період дії воєнного стану: комунальники не нараховуватимуть пеню за прострочені платежі. Але розраховуватися за спожиті газ, тепло, електрику та воду все одно доведеться. Якщо не тепер, то після війни обов’язково. Проте за цей час у тих, хто не платив, накопичиться чималий борг за комуналку, і тоді платити буде ще важче.

Але все ж таки однієї категорії споживачів борги за комуналку обіцяють списати. Це стосується громадян, які втратили своє житло в результаті бойових дій: воно або зруйноване вщент, або пошкоджено так, що поки що непридатне для проживання. Саме ця категорія населення може розраховувати на списання боргів за комуналку.

Борги спишуть тим громадянам, чиє житло буде зареєстроване у реєстрі зруйнованого чи пошкодженого житла. Але оскільки цей реєстр ще не працює, то українцям, котрі втратили свої будинки, продовжують нараховувати плату за комуналку.

Платежі вважають за показаннями лічильників, яких, звісно, може бути, а, по нормативам споживання. Аналогічно нараховують плату за комуналку біженцям, які були змушені покинути свої будинки, і зараз там не проживають.

Після війни всі платежі перерахують відповідно до показань лічильників у будинках, що збереглися. А з тих, хто втратив своє житло, взагалі спишуть нараховані суми.

Отже, списання боргів за комуналку стане можливим лише тоді, коли почне працювати реєстр пошкодженого житла .

Нагадаємо, ми писали, що у Кабміні хочуть запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні