П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Німеччині зміняться норми соціальної допомоги українським біженцям: розмір, тривалість, порядок надання

У Німеччині зміняться норми соціальної допомоги українським біженцям: розмір, тривалість, порядок надання

Этот материал также доступен на русском языке
У Бундестазі вже найближчим часом розглянуть законопроект, що розширить права українських біженців.

Якщо його проголосують, то соціальна допомога нашим співгромадянам побільшає. А крім того Німеччина спростить українцям перебування у своїй країні, розширить пакет соціальних гарантій та сприятиме у їхньому працевлаштуванні.

Всі ці зміни, ймовірно, набудуть чинності з 1 червня.

Що зміниться для українських біженців у Німеччині

Українці отримають такий самий пакет соціального захисту, як особи, які мають постійний дозвіл на перебування в Німеччині. Однак іншим іноземцям, щоб домогтися такого дозволу, потрібно терпіти в очікуванні багато місяців, а нашим громадянам воно стане доступним лише через кілька тижнів перебування на території Німеччини – автоматично.

Зокрема, українці отримають дозвіл на проживання щонайменше на рік-два. А якщо такий дозвіл дасть Євросоюз, то українці зможуть залишатися на території Німеччини до 3 років.

Розмір соціальної допомоги також збільшиться. Зараз вона становить трохи більше 300 євро на дорослого та трохи менше цієї суми на дитину. А з 1 червня допомогу на одного дорослого збільшать до 449 євро. До речі, саме такий розмір щомісячної допомоги одержують німецькі безробітні.

Пакет соціальних гарантій буде розширено. Зокрема, українські біженці зможуть обирати місце проживання на території Німеччини. Наразі у них немає такої можливості, оскільки виплата соцдопомоги та субсидії на житло прив’язана до місця первісної реєстрації біженця. А з 1 червня вони зможуть міняти місце перебування, що допоможе їм із пошуком роботи.

Крім того, українські біженці матимуть право на елементарне медичне страхування.

А ті, хто отримує освіту в Німеччині, зможуть розраховувати на освітні соціальні кредити.

Що потрібно знати тим, хто звертатиметься за соціальною допомогою

Нині її (соціальну допомогу) призначають у соціальних відомствах місцевих громад. А з 1 червня українцям потрібно буде звертатися за нею в Jobcenter – центри зайнятості. Передбачається, що таких центрах не лише допоможуть людині набути матеріальної підтримки та впевненості на перший час, а й допоможуть у пошуках роботи.

Крім того, за сприяння Jobcenter українські біженці зможуть підвищити свою кваліфікацію, набути необхідних професійних навичок, а також зможуть влаштувати дитину під нагляд, допоки дорослі працюють чи займаються на курсах.

Нагадаємо, зараз у Німеччині мінімальна зарплата становить 9,82 євро на годину. Проте вже з другого півріччя вона перевищить 10 євро, а з жовтня – 12 євро.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні