Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧим допомогти пораненій тварині?

Чим допомогти пораненій тварині?

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, під час війни нерідкі випадки, коли господарі залишають своїх домашніх тварин напризволяще. Можливо вони не винні: коли стріляють, треба рятувати людей.

І добре, що знаходяться люди, які намагаються дати притулок тваринам, надати їм допомогу. Буває, допомогу треба надати і пораненій тварині.

1. Якщо у тварини перелом – потрібно накласти шину. Для цього можна використовувати прямий ціпок, лінійку або олівець, який потрібно обмотати бинтом, щоб не пошкодити м’які тканини. Лапу краще прив’язати еластичним бинтом. Якщо його немає, тоді підійде краватка, хустка, пояс, мотузка. При переломах стегнової кістки одну шину накласти на внутрішню, а другу – на зовнішню поверхню задньої кінцівки. Якщо перелом відкритий і видно кістку, спочатку накладіть на рану стерильну серветку, а потім накладайте шину. Не використовуйте жодні мазі та креми при накладанні пов’язки.

2. Якщо у тварини рана – промийте її теплою чистою водою. Якщо рана знаходиться в нижній частині лапи, кінцівку краще забинтувати, щоб у рану не потрапляла бруд. Якщо сильна кровотеча, то спочатку необхідно його зупинити. Для цього застосовують пов’язку. На рану накладіть складену в кілька разів стерильну марлю (можна використовувати відрізок стерильного бинта), змочену перекисом водню, на неї зверху кладуть шар вати, потім туго перебинтовують. Поверх пов’язки можна прикласти щось холодне, щоб зменшити кровотік.

3. Якщо у тварини переохолодження – її потрібно віднести у тепле місце. Укутати пледом чи ковдрою. Можна покласти грілку або пляшку з теплою водою, але через плед. Симптоми переохолодження – бліда та холодна шкіра, відсутність чутливості. Розтирати пошкоджену ділянку не можна, це може пошкодити обморожене місце.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні