Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія15 травня - святителя Афанасія Великого: прикмети та традиції дня

15 травня – святителя Афанасія Великого: прикмети та традиції дня

Этот материал также доступен на русском языке
15 травня православна церква вшановує пам'ять святителя Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського, а також перенесення мощей благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба, молодших синів Хрестителя Русі Володимира.

У народі цей день називали “Борис і Гліб Сіятелі”. З Бориса та Гліба починали співати солов’ї. У народі говорили, що в такий спосіб вони проводжають весну та зустрічають літо. Якщо солов’ї співали голосно, ґрунтовно — отже, не за горами літо.

Хто такий святитель Афанасій Великий?

Афанасій Великий або Афанасій Олександрійський – святий, отець Церкви, єпископ Олександрійський. Народився близько 297 року. У єгипетській Олександрії у християнській сім’ї.

Коли йому виповнився 21 рік, був посвячений у сан диякона. Після смерті святителя Олександра диякон Афанасій був обраний його наступником – Першосвятителем Олександрійської Церкви. 8 липня 326 року він був висвячений на єпископа Олександрійського.

За научення аріан його кілька разів виганяли з міста (у гоніннях він провів 20 років). Після смерті імператора Юліана Відступника Першосвятитель керував Олександрійською Церквою ще 7 років аж до смерті 2 травня 373 року.

Після себе залишив чимало творів, зокрема “Історія аріан для ченців”, “Чотири слова проти аріан”, “Книга про Трійцю та про Духа Святого”. Йому належить також життєпис преподобного Антонія Великого.

Народні прикмети та традиції 15 травня

Вважалося, що 15 травня солов’ї розпочинають свої пісні. Той, хто почує вранці співи соловейка — цілий рік буде щасливим.

Якщо продавець у цей день успішно продає свій товар, то весь рік у нього гроші будуть водитись.

З цього дня починали садити огірки та гарбуз.

Прикмети на погоду 15 травня:

  • Теплий день 15 травня буде небагатий урожай хліба.
  • Якщо зацвіла черемха і солов’ї заспівали, то слід очікувати двотижневого похолодання.
  • Якщо соловей весь день голосно співає, це означає, що він проводжає весну і час зустрічати літо.
  • Якщо зозуля у цей день сидить ближче до верхівки дерева, то ярі посіви будуть високими. Якщо вона сидить ближче до землі, то ярі посіви будуть низькими, і на багатий урожай можна не розраховувати.
  • Якщо зацвіла черемха і солов’ї заспівали, можна очікувати двотижневого похолодання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні