П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 12 травня – Всесвітній день медсестер

Цей день в історії: 12 травня – Всесвітній день медсестер

Этот материал также доступен на русском языке
12 травня - Всесвітній день медсестер, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми, День одометра або спідометра, Україна стала членом ЮНЕСКО (1954).

Всесвітній день медсестер

Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер відзначається щорічно у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910). Фактично святу вже понад сто років, офіційно він був заснований лише у 1971 році. Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Флоренс Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії та Сардинії). Згодом вона започаткувала перші курси сестер милосердя в Англії. Сьогодні Флоренс Найтінгейл відома як засновник професії медичних сестер та ініціатор реформи шпиталів. Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року з ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України. Слід зазначити, що найбільше медсестер у Фінляндії — на 100 тисяч людей припадає 2162 медсестри. На Гаїті на 100 тисяч людей припадає 5 медсестер.

Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми

З 2010 року заходи, присвячені Міжнародному дню запобігання синдрому хронічної втоми проводяться регулярно, а його символ — блакитна стрічка. Синдром хронічної втоми важко виміряти без об’єктивних діагностичних критеріїв. Багато людей навіть не знають, що вони мають саме це захворювання. Згідно з дослідженнями, синдром хронічної втоми вчетверо частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Середній вік пацієнтів становить 33 роки. Існує постійна втрата сили після навантаження, із затримкою відновлення протягом щонайменше 24 годин. Люди із синдромом часто почуваються ізольованими та пригніченими. Медичного лікування від хронічної втоми немає, подолати його можуть лише зміни способу життя: повноцінний сон (не менше 8 годин), збалансована дієта, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи.

День одометра або спідометра

12 травня відзначається День одометра чи спідометра. Прилад для вимірювання кількості обертів колеса був винайдений Вільям Клейтон в 1847 році. Подорожуючи рівнинами штату Юта, винахідник Вільям Клейтон вигадав “roadometer” – сучасний одометр. По дорозі Клейтон втомився рахувати дні та оберти коліс візка. Винахідник прикріпив створений ним набір спеціальних дерев’яних зубців до маточини коліс, які почали відраховувати не лише милі, а й чверті миль.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні