П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіУ Нацбанку поіноформували, на скільки впали зарплати через війну та скільки підприємств...

У Нацбанку поіноформували, на скільки впали зарплати через війну та скільки підприємств перестали працювати

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну більше половини працюючих підприємств скоротили частину персоналу. При цьому більше третини працівникам, що залишилися, скоротили зарплати. Також практично з кожним днем зменшується частка підприємств, які виплачують своїм співробітникам колишню, довоєнну зарплату.

Такі невтішні дані наводить у своєму макроекономічному та монетарному огляді за квітень 2022 року Нацбанк України. В опитуванні, яке НБУ проводить кожні два тижні, взяли участь 524 підприємства з різних регіонів України, крім АР Крим, а також Донецької та Луганської областей.

За даними Нацбанку, частина підприємств (54%) змушена утримувати менше персоналу, а 34% платити нижчу зарплату, ніж до війни. Частка підприємств, які не змінили зарплату (38%), також знижується.

Так, суттєве зниження зарплати відбулося у секторі торгівлі та будівництва. Крім того, багато підприємств у сфері промисловості та транспорту змушені простоювати, і тому, у кращому випадку, скоротили зарплату своїм працівникам, а в гіршому – відправили людей у ​​відпустку за власний рахунок.

Водночас у сфері послуг, в аграрному секторі та у переробній промисловості у квітні сталося деяке пожвавлення. Відповідно, у цих сферах деяким працівникам навіть підвищили зарплату.

Загалом є деякі позитивні зрушення в економіці країни. За даними Нацбанку, наприкінці квітня в Україні майже вдвічі скоротилася кількість підприємств, які простоювали з початку війни. Нині таких – 17% проти 32%, які були на початку березня. Проте 60% усіх підприємств в Україні працюють із меншим навантаженням, ніж до війни, що негативно впливає на їх прибуток та податкові надходження від них.

Джерело: kontrakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні