П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк надати першу допомогу при ударах та вивихах?

Як надати першу допомогу при ударах та вивихах?

Этот материал также доступен на русском языке
Під час воєнного стану через обстріли, обвалення, інші ситуації у багатьох людей є небезпека отримати порівняно легку травму — забій або вивих.

Як розпізнати ці види травм та яку допомогу надавати у кожному випадку?

Що таке забій?

Удар – це травма, при якій не порушується цілісність шкірного покриву, тобто немає відкритої рани. Удар людина може отримати при падінні, ударі тупим предметом або дії ударної хвилі під час вибуху. Місце травми опухає, з’являється синець або синець.

Що робити при ударі?

Місце травми, якщо є подряпини, потрібно обробити антисептиком і прикласти щось холодне, але не на голе тіло. На пошкоджену ділянку тіла потрібно накласти тугу пов’язку і по можливості підняти місце вище травми. Якщо ви підозрюєте, що є забій внутрішніх органів, одразу потрібно звернутися до лікаря.

Що таке вивих?

Вивих — це усунення суглобів, що може супроводжуватися розривом так званої суглобової сумки. Найчастіше вивихи трапляються у суглобах плеча, пальців та нижньої щелепи. Визначити, що людина отримала вивих, можна за такими ознаками: біль, деформація суглоба, неможливість руху, неприродне становище кінцівки.

Що робити при вивиху?

Щоб зняти болючі відчуття, потрібно прийняти знеболюючий засіб і прикласти холод до травмованого суглоба, зафіксувати кінцівку в положенні, яке вона придбала після травми. Якщо це трапилося з ногою, її потрібно знерухомити за допомогою будь-яких підручних засобів або спеціальної шини. Якщо вивихнута рука, її потрібно зафіксувати за допомогою підтримуючої пов’язки-косинки.

ВАЖЛИВО!

У жодному разі не вправляйте вивихнуту кінцівку самостійно, тому що ви можете нашкодити. Правильно це зробити може тільки лікар.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні