Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовини9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Этот материал также доступен на русском языке
9 травня – 129-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 236 днів. Цього дня у світі відзначають другий із двох Днів пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, День вуличних музикантів, День Європи, День «Ура ґудзикам».

День пам’яті та примирення

8 травня та 9 травня присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Ця традиція щорічна, починаючи з 2005-го.

Проголошені Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції, присвяченій 60-м роковинам закінчення Другої світової війни в Європі. Резолюція пропонує державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, окрім святкування своїх Днів Перемоги чи Звільнення, щорічно відзначати один або два дні (8 та 9 травня) як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні або День перемоги

Державне свято в Україні офіційно відзначають 9 травня, починаючи з 2016-го року. Прийшов на зміну радянському святу Дню Перемоги, яке святкували в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

“День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні” встановлений як державне свято відповідно до прийнятого 9 квітня 2015 року Верховною Радою України закону “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років” у рамках пакету законів про декомунізацію.

Новий зміст Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні включає: переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, рівне пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а потім відмова від святкування на користь шанування.

Наші рідні дідусі та бабусі, які билися з нацизмом, не могли уявити, що в Україні у 21 столітті буде війна.

9 травня ми вшановуємо пам’ять тих, хто боровся за перемогу в 1941-1945 роках і молимося за тих, хто сьогодні рятує українську землю та український народ від рашизму.

День Європи

Для сучасної Європи сьогодні 9 травня – День Європи – символ, який разом із єдиною валютою (євро), прапором та гімном ідентифікує політичну єдність Європейського Союзу (ЄС). День Європи святкується 9 травня невипадково. Саме 9 травня 1950 року в умовах холодної війни міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання повоєнних європейських держав в ім’я розвитку та процвітання в майбутньому. Його мова стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи, зокрема, на шляху до створення наднаціональної організації, яка консолідувала б зусилля всіх демократичних сил континенту. Політик закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати своє виробництво вугілля та сталі та створити таким чином “першу конкретну основу Європейської Федерації”. Згодом мова глави французького МЗС отримала назву “Декларація Шумана”.

Що сталося 9 травня в Україні та світі?

  • 1913 – перший політ гідроплану С-10 “Гідро” Ігоря Сікорського.
  • 1913 – на екрани Франції вийшов фільм “Фантомас” – перша в довгому ряду екранізація.
  • 1919 – Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР.
  • 1920 – проведено польсько-український парад на Хрещатику з нагоди визволення Києва від більшовиків
  • 2018 — гребля Патель у Кенії на території Великої рифтової долини була прорвана під час злив. Загинули щонайменше 48 людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні