П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія8 травня – День Святого Марка: традиції та прикмети

8 травня – День Святого Марка: традиції та прикмети

Этот материал также доступен на русском языке
8 травня церква відзначає день Святого Марка, який народився в Єрусалимі та був найближчим сподвижником апостолів Павла, Петра та Варнави. Після Вознесіння Господнього будинок матері Марка став притулком для деяких апостолів та місцем, де збиралися та молилися християни. Марка в народі називали ключником і вважали володарем весняних дощів.

Що відомо про апостола та євангеліста Марка

Народився в Єрусалимі, був племінником апостола Варнави та учнем апостола Петра. Заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом Олександрії. Тут започаткував християнське училище. З проповідями Євангеліст подорожував у Лівії, Нектополі та інших областях Африки. Відвідав апостола Павла у Римі, де він був у кайданах.

Повернувшись до Олександрії, апостол протидіяв язичникам, що порушило їхню ненависть. Святий Марк, передбачаючи свій кінець, поспішив залишити по собі наступників — єпископа Аніану та трьох пресвітерів.

Незабаром язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, тягли вулицями міста і кинули до в’язниці. Вночі йому прийшов Спаситель і надихнув його. Вранці дорогою на судилище св. Марк помер зі словами: “В руки Твої, Господи, віддаю дух мій”.

Народні традиції 8 травня

На Марка було прийнято закликати дощ і молитися, щоб літо не було посушливим. Говорили, якщо у травні дощ піде хоч би три дні, то очікується багатого врожаю.

Знахарі цього дня займалися сімейною та любовною магією. День також був вдалим для подорожей та нових починань.

Щоб гроші текли рікою, 8 травня потрібно було придбати для себе бажану річ.

Прикмети на погоду 8 травня

  • Ясний і сонячний день – до спекотного літа.
  • Якщо веселка висить високо в небі, має бути ясна погода.
  • Кучові хмари вранці, а ввечері шаруваті – незабаром почнеться гроза.
  • Ще не зацвіли яблуні до 8 травня – врожаю не буде.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні