Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовини"Борщовий набір" під час війни: скільки коштуватимуть овочі у травні

“Борщовий набір” під час війни: скільки коштуватимуть овочі у травні

Этот материал также доступен на русском языке
24 лютого в Україні розпочалася повномасштабна війна. Через бойові дії деякі агропідприємства зупинили роботу або збанкрутували, частина овочів залишилася на окупованих територіях, а логістика порушена.

Про це пише “Сьогодні”.

За словами виконавчого директора економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, на ринку сьогодні є врожай з минулого року: картопля, буряк, морква, капуста. Проте високі ціни на овочі збережуться практично до моменту, коли з’явиться перший урожай із відкритого ґрунту.

Також на ціну овочів для борщу цього місяця матимуть великий вплив проблеми з логістикою. З окупованих південних та східних регіонів продукцію зараз не везуть.

“Ціни на овочі “борщового набору” зростатимуть у зв’язку із зменшенням загального обсягу пропозиції на споживчому ринку та більш менш стійким попитом на овочі. Отже, нам варто очікувати у травні 10% зростання цін”, — прогнозує Пензін.

Рекордсменом зростання ціни є капуста. Ціна на неї вже в 2,8 рази вища, ніж минулого року. І це незважаючи на те, що на ринках та в магазинах вже продається білокачанна із теплиць. Ціна за кілограм у середньому 35 гривень.

Попит на цей овоч дозволив фермерам підвищувати ціни на продукцію із запасів. Лише за тиждень минулорічна капуста у господарствах подорожчала на 19%, а до нового врожаю ще далеко. На сьогоднішній день кілограм, за даними гуртового ринку “Шувар”, коштує від 16 до 21 грн.

Швидше за все будуть переглянуті ціни і на моркву та буряк. В даний час кілограм моркви коштує за даними ринку “Шувар” від 17 до 18 грн, а буряк від 16 до 18 грн. Втім, на роздрібних ринках за них правлять по 30-40 грн.

А ось картопля помітно подешевшала. Нині кілограм у середньому продають по 10 грн. Все залежить від сорту та розміру. Цього сезону зібрали великий урожай, так що до нового вистачить. Це дозволить за наступні кілька місяців не піднімати ціни на нього.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні