Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк отримати компенсацію на оплату комуналки під час війни?

Як отримати компенсацію на оплату комуналки під час війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які дали притулок переселенцям, можуть отримати обіцяну державою компенсацію на оплату комунальних послуг. Як це зробити?

Про це повідомляє Еxpres.online

Компенсація передбачена на покриття витрат, пов’язаних із розміщенням біженців. Обсяг розраховують за кожну “людину-день”. Зараз це 14,77 гривні на день, близько 450 гривень на місяць на особу, залежно від кількості днів на місяці.

Відлік людино-днів починається з того часу, коли переселенців включили до загальнодержавного реєстру внутрішньо переміщених осіб (ВПО), тобто не раніше 22 березня. Хоча у деяких містах вели окремі електронні реєстри та видавали довідки. Дата реєстрації у держреєстрі вказана у довідці, яку видають переселенцям.

За яких умов виплачуватимуть соцдопомогу на комуналку:

  • потрібно, щоб переселенці були зареєстровані саме у держреєстрі ВПО;
  • власник житла повинен зареєструватися, подавши заяву у довільній формі до виконкому місцевої ради (можна через ЦНАП), повідомити про кількість переселенців;
  • до заяви про отримання компенсації слід додавати копії платежів за житлово-комунальні послуги;
  • надати документи ВПО, що засвідчують його особу (кожен ВПО повинен підтвердити своїм підписом про те, що житло йому надають безкоштовно);
  • саме житло власник повинен зареєструвати на сайті “Прихисток”;
  • щомісячно до 5-го числа необхідно повідомляти органи місцевої влади про кількість днів та переселенців, які були прийняті.

Також важливо зазначити, що компенсацію буде призначено лише тим власникам, які не мають заборгованостей за житлово-комунальні послуги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні