Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаСвітло, газ та вода: що станеться з тарифами на комуналку у травні

Світло, газ та вода: що станеться з тарифами на комуналку у травні

Этот материал также доступен на русском языке
У зв'язку з війною Росії проти нашої країни фінансовий стан українців погіршується, тому питання підвищення тарифів на комуналку є особливо гострим.

Чого чекати від тарифів на комунальні послуги, починаючи з 1 травня, розповіли “Сегодня”.

Тарифи на електроенергію

У зв’язку з воєнним становищем, що тривало, уряд прийняв рішення залишити тариф на світло замороженим ще з квітня 2022 року і він буде таким як мінімум наступні 6 місяців.

Він складає:

до 250 кВт*год (включно за весь обсяг споживання) – 1,44 гривні за 1 кВт*год;
понад 250 кВт*год (за весь обсяг споживання) – 1,68 гривні за 1 кВт*год.

Тарифи на газ

Міністр енергетики Герман Галущенко, а пізніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев запевнили, що тарифи не зростатимуть і залишаться на колишньому рівні незважаючи ні на що.

“Підвищення тарифів на газ і електроенергію зараз не обговорюється. Якими механізмами ми це забезпечуватимемо – подивимося. ПСО може бути як один з них. Будемо аналізувати та приймати рішення”, – сказав Галущенко.

Пізніше Данило Гетьманцев заявив, що буде ухвалено рішення, яке дозволить постачальникам не піднімати ціни на блакитне паливо за населення.

Тарифи на воду

Тарифи для всіх водоканалів та всіх підприємств, що займаються водопостачанням та водовідведенням, встановлює Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Про зміну тарифів на воду регулятор не повідомляв, а значить, як і решта всіх показників, вони залишаться на тому ж рівні.

Окремо про не підвищення тарифів на воду заявив мер Києва Віталій Кличко, раніше вартість ресурсу планували перерахувати з 1 травня.

Перехід на нову систему обліку газу

З 1 травня Україна мала перейти на нову систему обліку споживання блакитного палива.

Наразі обсяг споживання вимірюється в кубометрах, а з 1 числа вимірювати його мали у кіловат-годинах, однак у плани втрутилася війна і тепер це важливе нововведення під питанням.

У компанії “Нафтогаз” повідомили, що через війну все залишається як раніше і вони чекають на уточнення від регулятора НКРЕКУ.

Нагадаємо, що українцям по-новому розраховуватимуть платіжки за воду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні