Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПенсію в Україні тепер можна оформити на півтора роки раніше

Пенсію в Україні тепер можна оформити на півтора роки раніше

Этот материал также доступен на русском языке
З 30 квітня в Україні розпочали діяти нові положення пенсійного законодавства. У Уряді їх назвали справедливими.

30 квітня набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, який, як вважають у Кабінеті Міністрів, відновлює справедливість щодо призначення та індексації пенсій.

Закон було офіційно опубліковано у газеті Голос України 29 квітня, повідомляє zn.ua.

“Цей закон про справедливість”, – наголосили у Міністерстві соціальної політики.

Приміром, пенсію в Україні тепер можна оформити за півтора роки до досягнення пенсійного віку.

“З урахуванням проблем, з якими люди передпенсійного віку стикаються при працевлаштуванні, закон дозволяє достроково призначати пенсії за півтора роки до досягнення пенсійного віку, тим людям, які мають повний страховий стаж, та трудовий договір з якими розірваний у зв’язку зі скороченням штату, ліквідацією підприємства” – зазначили у Мінсоцполітиці.

Також відтепер достроково призначатимуться пенсії матерям та батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Крім того, закон розповсюджує єдині правила індексації на всі пенсії.

“Закон забезпечує щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів з урахуванням показників інфляції та зростання середньої заробітної плати. Також повертається дата щорічної індексації – 1 березня. Вона тепер зафіксована у законі, і не коригуватиметься щорічно вручну політиками”, – зазначили у Мінсоцполіті.

Нагадаємо, у 2022 році на українських пенсіонерів очікує кілька етапів підвищення пенсій.

Українці можуть самостійно розрахувати розмір очікуваної пенсії у онлайн-режимі. Для цього необхідно скористатися Пенсійним калькулятором – спеціальним електронним інструментом, розробленим ПФУ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні