Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВихід на пенсію та інвалідність: про що треба знати?

Вихід на пенсію та інвалідність: про що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Раніше був закон, який дозволяє інвалідам йти на пенсію раніше.

«Моя онука – інвалід з дитинства ІІ групи. Сирота, батьки померли. Після закінчення інституту вона влаштувалася працювати за фахом на завод. У мене два питання: чи входить до стажу навчання в інституті і скільки всього стажу потрібно інвалідам ІІ групи, щоб вийти на пенсію? Раніше був закон, який дозволяє інвалідам йти на пенсію раніше.

Людмила Остапенко, м. Київ»

 Якщо інвалідність встановлено у дитинстві

Чинним законодавством передбачено три основні види пенсії: за віком, за інвалідністю і у зв’язку з втратою годувальника. Якщо людина має одночасно право на різні види пенсій, то, як правило, призначається лише один вид пенсії на вибір. Виняток зроблено для інвалідів з дитинства. Така категорія людей має право одночасно отримувати дві соціальні виплати: і за інвалідністю, і за втратою годувальника.

У вашому випадку це знати дуже важливо, оскільки ваша онука має претендувати на обидві пенсії. Один вид виплати оформляється в управлінні соціального захисту, другий – у Пенсійному фонді. У такому разі людина може отримувати як мінімум дві мінімальні пенсії.

Про розмір пенсії

Далі важливо знати, що наявність групи інвалідності вже у будь-якому разі дає право на призначення пенсії. Якщо є необхідний стаж, то пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається безпосередньо органами Пенсійного фонду у розмірі 90% від пенсії за віком (яку теоретично могли б призначити онуці). Більше того, при призначенні такого виду пенсії до стажу додатково зараховується весь період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку.

У таких випадках навіть невигідно потім переходити на пенсію за віком, а краще залишатися на пенсії за інвалідністю. Але кожен випадок бажано прораховувати індивідуально – можуть бути нюанси.

Важливо розуміти, що наявність інвалідності не дає право на зниження пенсійного віку, адже настання інвалідності вже саме дає право на призначення пенсії. Питання лише у тому, який вид пенсії одержувати. Якщо людина не має достатнього стажу, то їй замість пенсії за інвалідністю призначається державна соціальна допомога.

Необхідний стаж для пенсії за інвалідністю

До речі, право на призначення пенсії за інвалідністю ІІ та ІІІ груп виникає за наявності від одного до чотирнадцяти років стажу, залежно від віку. Наприклад, якщо інвалідність настала до двадцяти трьох років, то для призначення пенсії достатньо мати лише один рік стажу.

Якщо інвалідність встановлено у віці від двадцяти чотирьох до двадцяти шести років, то потрібно два роки стажу, а якщо, наприклад, у віці від п’ятдесяти шести до п’ятдесяти дев’яти років включно – то чотирнадцять років.

При цьому для призначення пенсії за віком, починаючи з 2028 року, вимагатимуть наявність тридцяти п’яти років стажу. Що стосується навчання в інституті, то його зараховують до стажу, лише якщо навчання було до 2004 року.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні