Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк водії призовного віку можуть виїхати за кордон під час воєнного стану?

Як водії призовного віку можуть виїхати за кордон під час воєнного стану?

Этот материал также доступен на русском языке
Що потрібне водіям-чоловікам призовного віку для перетину кордону під час воєнного часу.

Про це пише ТСН.ua.

Так, водії-чоловіки призовного віку можуть перетинати кордон, але для цього необхідно отримати цифровий документ для проїзду.

Зокрема, обов’язковими умовами для водіїв є:

  • виїзд з України можливий лише при завантаженні на експорт;
  • після завершення рейсу водій повинен обов’язково повернутися до України;
  • зворотним шляхом транспортний засіб завантажується гуманітарним вантажем.

Подати заявку на перетин кордону потрібно в кабінеті перевізника в системі “Шлях”, обравши тему “Заявка на перетин 18-60” у меню замовлення дозволів. Після реєстрації в системі перевізник-резидент отримає порядковий номер, який надається системою.

Заявки акумулює Міністерство інфраструктури України, після чого передає до Держприкордонслужби. Вже там її розглядають та приймають рішення про дозвіл перетнути кордон.

При цьому надання такого дозволу можна буде побачити в системі не відразу – траплялися випадки, коли воно починало відображатися через добу після схвалення.

Таким чином, Міністерство інфраструктури разом із обласними військовими адміністраціями може бронювати військовозобов’язаних водіїв, щоб ті здійснювали перевезення для оборонних потреб. Проте термін дії відстрочення не перевищує півроку.

Як зазначається, рішення забронювати водія приймається за результатами поданої перевізником заявки за встановленою формою, але можуть знадобитися додаткові документальні підтвердження. Рішення приймають приблизно до трьох днів. Далі рішення про бронювання надсилається до Держприкордонслужби.

Такий самий порядок встановлено для перетину кордону водіями-громадянами України призовного віку, які виїжджають транспортними засобами з іноземними номерами. Однак у цьому випадку форма встановленого зразка має заповнюватися перевізниками-нерезидентами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні