Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомуналка під час війни: що буде з тарифами на газ, воду та...

Комуналка під час війни: що буде з тарифами на газ, воду та електроенергію

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох українців цікавить скільки доведеться платити за комунальні послуги, адже з травня мали перерахувати комунальні тарифи.

Тариф на газ

Так, щодо газу, то на час воєнного стану в країні ціна для населення залишиться незмінною.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Таким чином, українці продовжуватимуть платити 8 грн за кубічний метр.

Пільгова ціна також діятиме для підприємств, які виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності країни.

Окрім цього, окремим рішенням Кабмін рекомендує органам місцевої влади та комунальним підприємствам під час дії воєнного стану не підвищувати тарифи на комунальні послуги.

Плата за воду

Через війну не всі мають можливість передати показання лічильників, також деяким українцям довелося залишити свої будинки. Тому Міністерство розвитку громад та територій розробило зміни до нарахування плати за воду.

Згідно з наказом Мінрегіону, з березня 2022 року і до закінчення дії військового стану при нарахуванні плати за послуги централізованого водопостачання, постачання гарячої води та централізованого водовідведення застосовуватимуть так званий «коригуючий коефіцієнт». Завдяки цьому люди, які не мають лічильників або вони не подали показання, отримуватимуть рахунки за середніми показниками споживання послуг і не переплачуватимуть за комуналку.

Плата за електроенергію

Збільшення тарифів за електроенергію, яке мало відбутися навесні, заморозили до кінця дії воєнного стану. Тобто тарифи залишаться незмінними:

  • при споживанні за місяць до 250 кВт-год діятиме тариф 1,44 грн за кВт-год;
  • при споживанні понад 250 кВт-год тариф становитиме 1,68 грн за кВт-годину.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні