Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому мені не виплачують надбавки до пенсії?

Чому мені не виплачують надбавки до пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Звернулася до Пенсійного фонду за надбавкою до пенсії, але мені відмовили. Сказали, що не знають про такий закон.

«Я народилася 1948 року, отримую пенсію за віком. У грудні 2021 року мені встановили ІІ групу інвалідності. Звернулася до Пенсійного фонду за надбавкою до пенсії, але мені відмовили. Сказали, що не знають про такий закон. А ще я багато років була донором, але мені сказали, що про це нічого не знають.

Олександра Шерманова, с. Веселе, Донецька обл.»

Особам, які мають групу інвалідності, у деяких випадках належить надбавка до пенсії у розмірі 50 гривень. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” №654 від 16 липня 2008 року. Зокрема, особам з інвалідністю ІІ групи така надбавка встановлюється, якщо вони є самотніми і при цьому потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку.

***

Самотніми пенсіонерами вважаються люди, які не мають працездатних родичів, які за законом зобов’язані їх утримувати. За фактом це підтверджується лише довідкою про склад сім’ї (з якої було б видно, що разом із пенсіонером не проживають, наприклад, його працездатні діти).

***

У свою чергу, Законом України «Про донорство крові та її компонентів» почесним донорам передбачено надбавку до пенсії у розмірі 10% прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць. На сьогоднішній день розмір такого прожиткового мінімуму становить 2393 гривні, а розмір надбавки почесним донорам – 239,30 гривні. Встановлюється така надбавка на підставі документа (посвідчення) про нагородження нагрудним знаком Почесний донор України або Почесний донор СРСР. Якщо у вас є цей документ, ви можете надати його до Пенсійного фонду та вимагати перерахунку пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні