Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПідвищені пенсії пропонуються для бійців тероборони: скільки платитимуть та як достроково почати...

Підвищені пенсії пропонуються для бійців тероборони: скільки платитимуть та як достроково почати отримувати виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які під час війни вступили до загонів бійців тероборони, зможуть отримати статус ветерана війни та відповідні пільги, зокрема достроковий вихід на пенсію та знижку на оплату комунальних послуг.

У новій редакції Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, визнаних ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій” від 15 березня 2022 року № 2121-IX сказано, що добровольці ТРО мають право на пільгове пенсійне забезпечення, у тому числі і достроковий вихід на пенсію.

Коли можна вийти на пенсію?

Таким чином, чоловіки, які безпосередньо брали участь у бойових діях, зможуть вийти на пенсію у 55 років, маючи до цього стаж не менше ніж 25 років, а жінки – у 50 років зі стажем не менше ніж 20 років.

Хто набуде статусу учасників бойових дій?

Тероборонці можуть отримати статус учасників бойових дій, а ті, хто отримав поранення, контузії, каліцтва або важкі захворювання, пов’язані з виконанням бойових завдань, зможуть отримати статус особи з інвалідністю в результаті війни та підвищені пенсії в майбутньому.

Розмір пенсії для учасника та його сім’ї щодо втрати годувальника?

Так, для учасників бойових дій пенсія складає 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб; для осіб з інвалідністю внаслідок війни – від 30% до 50% прожиткового мінімуму залежно від групи інвалідності.

Члени сімей загиблих або померлих бійців тероборони набудуть статусу «сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць» та отримуватимуть підвищену пенсію у розмірі, передбаченому для членів сім’ї загиблих військовослужбовців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні