Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк відбиваються на пенсії втратою годувальника нюанси професій?

Як відбиваються на пенсії втратою годувальника нюанси професій?

Этот материал также доступен на русском языке
Кожну пенсію слід прораховувати індивідуально. Також важливо розуміти, що є різні види пенсій.

«Прошу детальніше розповісти, як розраховується пенсія щодо втрати годувальника. Що означає фраза “50% пенсії годувальника за віком”? Йдеться повному розмірі пенсії годувальника чи її базової розрахункової частини? І тут вдова годувальника залишається практично нічого.

Наведу приклад. Два годувальники, шахтар та льотчик цивільної авіації, отримують однакову суму пенсії. Вмирають, їх вдови оформлюють пенсію через втрату годувальника. У вдови шахтаря пенсія виходить великою, у вдови авіатора – маленькою. Чому така несправедливість?

Андрій Кругляченко, м. Одеса»

Якщо чоловік був шахтарем

Краще було б розібрати це на конкретних прикладах, маючи дані двох конкретних пенсійних справ. Усе це потрібно прораховувати індивідуально. Також важливо розуміти, що є різні види пенсій. Пенсія шахтаря вважається за одними правилами, а пенсія льотчика – зовсім за іншими. Пенсія у зв’язку із втратою годувальника, як правило, призначається у розмірі 50% від пенсії, яку отримував би померлий.

Якщо це вигідно, то вдова може повністю відмовитися від своєї пенсії та отримувати половину пенсії чоловіка. При цьому ми маємо на увазі, що пенсія розраховується за нормами звичайного Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (примітивний приклад: якщо людина має 30 років стажу, то основний розмір її пенсії за віком становитиме 30% від зарплати).

Шахтарі справді отримують пенсію вищу за середню – на це впливають і висока зарплата, і підземний стаж, який по суті зараховується у подвійному розмірі. Знаючи, яка пенсія була у чоловіка-шахтаря, можна приблизно прикинути, якою може бути пенсія за втратою годувальника – у цьому випадку можна сміливо ділити суму пенсії навпіл (хоча, звичайно, можуть бути деякі нюанси).

Якщо чоловік був льотчиком

Щодо льотчиків, то тут ситуація дещо інша. Самі собою пенсії за вислугу років у льотчиків цивільної авіації, зазвичай, ще вище. Вони розраховуються не так, як звичайні пенсії за віком – тут і про інший закон, і про окремий порядок призначення*. Пенсія залежить від кількості вислуг років і її розмір може становити до 85% від і без того високої зарплати льотчика. Але дружина в цьому випадку не зможе претендувати на половину такої пенсії. Так вийшло, що порядку призначення пенсії втратою годувальника вдовам працівників цивільної авіації немає.

Якщо вдова льотчика захоче перейти на пенсію чоловіка, спочатку його пенсію перерахують за загальними правилами. Тобто чоловіка умовно переведуть на звичайну пенсію за віком без урахування його льотних заслуг і потім половину такої звичайної пенсії призначать дружині. Знаючи, яка пенсія у льотчика цивільної авіації, ми не зможемо сказати, яку пенсію за втратою годувальника отримуватиме його вдова – у цьому випадку і його стаж, і його зарплата будуть перераховані за іншими формулами, і розмір пенсії з втрати годувальника може виявитися набагато нижчим. очікуваного.

*Статті 53, 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та Постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження нормативних актів з питань призначення пенсій за вислугу років працівникам авіації та льотно-випробувального складу» №418 від 21.07.1992 р.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні