Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкщо родичі вважаються зниклими безвісти, кому і як нараховуватимуться пенсії?

Якщо родичі вважаються зниклими безвісти, кому і як нараховуватимуться пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
У Мінсоцполітики розповіли про особливості та порядок нарахування пенсії громадянам, чиї родичі вважаються зниклими безвісти.

На сьогоднішній день в Україні вважаються зниклими безвісти майже 5 тисяч людей. Громадяни, чиї родичі вважаються зниклими безвісти, мають право на пенсію через втрату годувальника. Таке право, звичайно, отримують не всі, а тільки ті, чий добробут залежало від людини, яка зникла безвісти.

Про те, кого вважають зниклими безвісти, та хто має право на пенсію, розповіла голова Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Кого вважають зниклим безвісти?

Такий статус може набути будь-яка людина, місцезнаходження якої невідоме, і щодо якої подано заяву про розшук.

Таку заяву можуть подати члени сім’ї зниклої безвісти, а також представники органів місцевої влади, або навіть будь-яка інша особа, яка стурбована зникненням людини. Крім того, щоб людину зареєстрували як безвісти зниклої, не обов’язково подавати письмову заяву. Достатньо зателефонувати за номером гарячої лінії Нацполіції: 089 420 18 67.

Людина набуває статусу зниклого безвісти з того самого дня, як подано заяву. А через місяць після реєстрації такої заяви та надання людині статусу зниклої безвісти його родичі отримують право на виплату пенсії втратою годувальника.

На таку пенсію мають право:

  • діти зниклої безвісти особи до 18 років;
  • діти такої особи, які мають вік від 18 до 23 років та навчаються стаціонарно;
  • діти такої особи, які є сиротами, до 23 років, незалежно від факту навчання;
    чоловік чи дружина, а також батьки зниклого безвісти, якщо вони мають інвалідність або вони вже досягли пенсійного віку;
  • чоловік або дружина, а у разі їх відсутності – один з батьків або брат або сестра, дідусь або бабуся годувальника, незалежно від віку та працездатності, за умови, що вони не працюють та доглядають дитину годувальника, якій ще немає 8 років;
  • батьки та чоловік або дружина особи, яка зникла безвісти, які не перебували на її утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок її зникнення вони втратили джерело коштів для існування.

Куди слід звертатися за отриманням пенсії щодо втрати годувальника?

Звертатися слід до органів Пенсійного фонду України або онлайн через веб-портал ПФУ.

При цьому слід пам’ятати, що студентам стаціонару віком від 18 до 23 років зовсім не обов’язково подавати довідку від навчального закладу про те, що вони там навчаються. Пенсія зі втрати годувальника буде призначена або продовжена ним лише на підставі даних про денне навчання, які можна отримати з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Нагадаємо, в Україні буде проведено жорстку верифікацію пенсій та соціальних виплат. Влада каже, що деякі громадяни можуть залишитися без виплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні