Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВиплата пенсій під час війни: що потрібно знати пенсіонерам

Виплата пенсій під час війни: що потрібно знати пенсіонерам

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія – для багатьох єдине джерело прибутку, тим більше зараз – під час війни. У такі непрості часи пенсіонерам дуже важливо отримувати допомогу. Багато хто стурбований тим, чи не затримуватимуть виплати через війну в країні.

Асоціація жінок-юристок “ЮрФем” України розповіла, що варто знати про виплати пенсій в умовах воєнного положення та як отримуватимуть гроші пенсіонери, які вимушено переїхали в інші регіони.

Виплата пенсій в умовах воєнного стану

Зазвичай пенсії виплачуються щомісяця пізніше 25 числа лише у грошової формі. За потреби виплатний період може бути продовжено і після 25 числа. Ті, кому нараховували виплати на банківську картку, отримають свої пенсії у строк, адже Пенсійний фонд продовжує працювати у звичайному режимі.

Якщо термін дії вашої картки спливає, слід повідомити про це банк, працівники якого автоматично продовжать його.

Пенсіонери, які отримували гроші через Укрпошту та не виїхали з місць постійного проживання, можуть забрати пенсію у відділенні або чекати коштів на дому.

Як отримати пенсію вимушеним переселенцям?

Пенсіонери, що виїхали з місця фактичного проживання, можуть повідомити про необхідність отримання виплат за іншою адресою в:

  • Контакт-центр Укрпошти за номером 0800300545;
  • Пенсійний фонд за номерами телефонів, розміщеними на сайті;
  • Надіслати інформацію можна через особистий електронний кабінет.

Як виплачуватимуть пенсії, якщо деякі банки не працюватимуть?

Якщо Мінсоцполітики чи Пенсійний фонд надійде інформація від Нацбанку про те, що уповноважені банки не зможуть виплачувати пенсії, гроші передаватимуть одержувачам без відкриття рахунків через банківські установи. Не потрібно відкривати рахунок у банку та тим пенсіонерам, які звернуться до органів соціального захисту населення або до Пенсійного фонду України та нададуть інформацію про тимчасову зміну фактичного місця проживання. Отже, одержувач пенсії зможе отримувати пенсію до того банку на території України, який він самостійно обере без відкриття рахунку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як додзвонитися до Пенсійного фонду України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні