П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКіловат-години замість кубометрів: чи перейде Україна на нову систему обліку газу

Кіловат-години замість кубометрів: чи перейде Україна на нову систему обліку газу

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 травня в Україні має бути запроваджено нову систему обліку газу. Зараз обсяг споживання вимірюється в кубометрах, а вимірюватимуть у кіловат-годинах.

У «Нафтогазі» розповіли про запланований перехід на нову систему обліку газу, пише Today.ua

Так, на європейському ринку вже давно рахують газ у кіловат-годинах. Україна досі користується радянською системою обліку.

Таким чином, українські постачальники газу досі були змушені користуватися двома різними системами обліку: для внутрішнього ринку та зовнішнього.

Проте насправді облік у кубометрах відбиває реальне споживання газу не в повній мірі. Адже один кубометр за різних фізичних умов може містити різну кількість газу. Тому, нарешті, в Україні вирішили всі виміри привести до спільного знаменника з Європою.

Для побутових споживачів нічого не зміниться. Покази лічильників ми передаватимемо в кубометрах. А вже в облгазі, який займається розподілом газу, переводитимуть ці цифри в кіловат-години. При цьому експерти підрахували, що нова система обліку призведе до збільшення плати за газ. Принаймні на 20%.

Тобто навіть за незмінного тарифу на газ (за кубометр) та обсягу споживання (у кубометрах) нам доведеться платити на 20% більше.

Але через війну цей перехід поки що відкладено.

“Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” з 1 травня 2022 року не змінює систему обліку. Наразі ми очікуємо уточнення від регулятора НКРЕКП, до якого були направлені звернення з цього питання”, – відповіли у “Нафтогазі”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як передати показання лічильника під час війни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні