Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Цей день в історії: 28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Этот материал также доступен на русском языке
28 квітня – 118-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 247 днів. Цього дня у світі відзначаються День «Поцілунок своєї другої половинки», Всесвітній день канцтоварів, Міжнародний день собак-поводирів, Всесвітній день охорони праці, Міжнародний день захисту від шуму, День народження кондиціонера, День боротьби з харчовими відходами, День космічного туриста.

Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Свято створила Міжнародна організація праці з метою залучення уваги суспільства до проблеми безпеки людини на робочому місці та розробки заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Вперше цей день святкували у 2003 році.

Міжнародна організація праці щорічно відзначає Всесвітній день охорони праці, враховуючи тяжкість наслідків нещасних випадків та захворювань, пов’язаних із роботою на виробництві та, незважаючи на необхідність створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я.

Міжнародний день пам’яті всіх жертв праці

1989 року американські та канадські робітники мали День пам’яті загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи організовувалися у всьому світі.

За оцінками Міжнародної організації праці щодня у світі внаслідок хвороби чи нещасних випадків на виробництві помирають близько 5 тисяч людей. За рік ця цифра становить від 2 до 2,3 мільйона випадків – з них 350 тисяч випадків це – нещасні випадки на виробництві, 1,7 – 2 млн – смерть унаслідок профзахворювання.

День охорони праці в Україні

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/200 встановлено національний День охорони праці. Він проводиться 28 квітня на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

Що сталося 28 квітня в Україні та світі?

1512 – у битві під Вишневцем (Лопушном) об’єднане польсько-литовське військо великого гетьмана литовського Костянтин Острозький розгромило загони кримських татар.

1563 – першодрукар Іван Федоров та Петро Мстиславець почали друк першої книги.

1814 – Наполеон відправився на острів Ельба.

1914 – у США запатентований повітряний кондиціонер.

1932 – оголошено про відкриття вакцини проти жовтої лихоманки.

1943 – у Львові німецька влада оголосила про створення дивізії СС “Галичина”.

1945 – жорстокі вуличні бої у Берліні.

1987 – у США вперше у світі випустили компакт-диск.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні