П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи можуть вручити повістку до військкомату на вулиці?

Чи можуть вручити повістку до військкомату на вулиці?

Этот материал также доступен на русском языке
Сам факт отримання повістки ще не означає, що завтра вранці з речами ви повинні з'явитися у військкомат для проходження термінової служби.

Які бувають повістки?

Порядок денний, як правило, бувають трьох типів.

  • Перший тип – для уточнення даних. Їх вручають, якщо військкомату потрібно переконатися, що громадянин фізично перебуває у області, де перебуває в обліку. Можуть уточнюватися і відомості про місце роботи, склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаного.
  • Другий тип – повістки, що зобов’язують призовника пройти медичне обстеження. Але це не означає, що після огляду його одразу ж відправлять на військову підготовку або до чинної армії. За результатами обстеження громадянину видадуть документ із висновком військово-лікарської комісії про його придатність чи непридатність до військової служби.
  • Третій тип – повістки з позначкою «для служби у ЗСУ». У ній, як правило, написано, що призовник має з’явитися до військової частини з речами. Саме такими документами мобілізованих викликають до чинних військ.

Де і як вручають повістки?

Вручити повістку можуть особисто до рук за місцем проживання чи роботи, передати рідним чи вкласти у дверний отвір. Після отримання повістки треба з’явитись у військкомат. Інакше призовники можуть бути притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

У Генштабі повідомили, що вручити повістку можуть будь-де: і на вулиці, і на блокпості. Там зазначили, що таким чином вручають повістки не всім, а лише тим, хто мав з’явитися до військкомату, але не зробив цього.

«Усім не вручають. Якщо людина не з’явилася в територіальний центр комплектування та соцпідтримки, а вона мала з’явитися і тут з’явилася можливість дати їй повістку, то в чому проблема? Ніхто не порушує закону. Не бачимо тут проблеми», – повідомили у Генштабі.

Хто вручає повістки?

Співробітники військових комісаріатів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Вони можуть бути передані безпосередньо посадовими особами районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні