Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяВеликдень-2022: історія свята, традиції та обряди

Великдень-2022: історія свята, традиції та обряди

Этот материал также доступен на русском языке
Великдень (Воскресіння Господнє) – найголовніше християнське свято. Він символізує світле воскресіння Ісуса Христа після його розп'яття на горі Голгофі. Це свято є урочистістю перемоги над смертю та очищенням від гріхів.

Саме з дати Великодня церковний календар веде свій відлік. Тому серед християн це свято ще називають “свято свят та торжество над торжествами”.

Багато інших свят у церковному календарі прив’язані до дати Воскресіння Господнього і є перехідними. Зокрема: Трійця, Вознесіння Господнє, Масляна, Великий піст, Лазарева субота, Світла Семидниця та інші. Тому віруючим важливо знати, коли святкують Великдень у 2022 році, щоб орієнтуватися у церковному календарі.

Християни східного обряду святкують Великдень у 2022 році у неділю, 24 квітня. А у католиків свято цього року припадає на 17 квітня (всього тижнем раніше).

Чому дата святкування Великодня постійно змінюється?

Щороку дата святкування Воскресіння Господнього розраховується за місячним календарем і тому свято вважається перехідним. Традиційно Великдень припадає на першу неділю після повні, яка приходить після весняного рівнодення. Ці розрахунки допомагають зрозуміти, що Великдень у різні роки можуть відзначати у діапазоні від 4 квітня до 8 травня.

Щорічно Воскресіння Господнє (Великдень) у православних християн і католиків не співпадає в даті і святкується у різні дні. Це тим, що церкви використовують різні календарі для обчислення. Християни східного обряду живуть за юліанським календарем, а західного обряду – за григоріанським календарем.

Що можна і не можна робити на Великдень

Неділя Великого тижня, сам Великдень – святковий день, тому більшість обмежень попередніх днів Страсної Седмиці вже не мають своєї сили.

Для тих, хто постив, можна розговлятися (перша трапеза після закінчення посту) одразу після Літургії та причастя.

Немає суворої заборони на прибирання у будинку чи роботу. Звичайно, бажано присвятити весь день радості та відпочинку з приводу великого свята, але якщо потрібно працювати, ти можеш це робити.

У цей день не можна сумувати, злитися, ходити похмурим та лаятися з близькими. Потрібно, навпаки, щиро вітати людей, запрошувати в гості — одним словом, приносити радість ближньому.

Прикмети на погоду на Великдень

Якщо Великдень починається з грому або снігопаду, значить, льон добре вродить.

Холод на Великдень означає, що наступні сім вихідних днів будуть холодними.

На Неділю Господню дощ, останній місяць весни буде дощовим.

Пасхальна ніч зоряна, кури добре нестимуться.

А ось похмура ніч на Великдень означає, що корови дадуть багато молока.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні