Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи збільшиться моя пенсія у 65 років?

Чи збільшиться моя пенсія у 65 років?

Этот материал также доступен на русском языке
Коли зростають прожитковий мінімум і розмір мінімальної пенсії, а також коли зростає мінімальна зарплата, то пенсії непрацюючих автоматично перераховуються.

«Я працюю, 2 червня цього року мені виповниться 65 років. Мій стаж – 43 роки. Розмір пенсії – 2792,13 гривні. Чи можна розраховувати на збільшення пенсії?

Ніна, лист з Фейсбуку»

Теоретично ви можете розраховувати на збільшення пенсії при досягненні 65 років, але, швидше за все, це станеться лише після звільнення. Усіх нюансів вашої пенсійної справи ми не знаємо, тому дати більш точної відповіді не можемо.

На сьогодні розмір мінімальної пенсії коливається в межах 2100-2300 гривень, залежно від кількості стажу. При цьому у осіб, яким понад 65 років (у жінок при стажі від 30 років і у чоловіків при стажі від 35 років), розмір мінімальної пенсій за віком становить на сьогоднішній день 2600 гривень (40% від мінімальної зарплати в Україні). І вже понад цей розмір можуть встановлюватися надбавки, наприклад – за наднормативний стаж.

Коли зростають прожитковий мінімум і розмір мінімальної пенсії, а також коли зростає мінімальна зарплата, то пенсії непрацюючих автоматично перераховуються. Але на працюючих пенсіонерів ця норма не поширюється, доки вони не звільняться.

Враховуючи, що ви все ще працюєте, то маєте право на перерахунок пенсії за стажем.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні