П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 25 квітня – Всесвітній день боротьби з малярією

Цей день в історії: 25 квітня – Всесвітній день боротьби з малярією

Этот материал также доступен на русском языке
25 квітня – 115-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 250 днів. Цього дня у світі відзначаються День дочки, Всесвітній день пінгвінів, Міжнародний день ДНК, Всесвітній день боротьби з малярією, День Товариства червоних капелюшків.

Всесвітній день боротьби з малярією

День встановлено у 2007 році Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Його мета — роз’яснити, що малярія виліковна та розповісти про необхідність проведення профілактичних заходів.

Малярія – паразитарна хвороба, що характеризується нападами лихоманки, анемією та збільшенням селезінки. Існує 4 види малярії: тропічна, триденна, чотириденна та овале-малярія. Найважча – тропічна. Малярія переважно передається від хворої людини до здорової через укус комарів.

За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щороку на неї хворіють понад 500 млн людей, а понад 1 мільйон людей — помирають.

Всесвітній день пінгвінів

Дата Всесвітнього дня пінгвіна 25 квітня було обрано невипадково. Щороку в цей час імператорські пінгвіни мігрують на материк, щоб мати потомство.

Свято підтримують багато природоохоронних організацій, зокрема, “Грінпіс”. Мета цього дня – захистити пінгвінів від людської діяльності, знищення та подбати про відновлення популяції окремих видів пінгвінів.

У світі налічується 18 видів пінгвінів. Найбільшим їх вважається імператорський пінгвін, його зростання може досягати 120 див, а вага — 40 кг. Найменший — малий пінгвін, не вищий за коліно дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.

Міжнародний день ДНК

Щороку 25 квітня у різних країнах світу відзначають незвичайне свято – Міжнародний День ДНК. Саме цього дня в 1953 році в журналі Nature вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крик спільно з Морісом Вілкінсом та Розалінд Франклін розмістили статтю “Молекулярна структура нуклеїнових кислот”, в якій опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

Починаючи з 2010 року, День ДНК набув міжнародного статусу. Ініціатором виступив американський Національний інститут дослідження геному людини.

ДНК – це дезоксирибонуклеїнова кислота. Саме в ДНК зберігається наша генетична інформація, і саме цей тест є одним із найпопулярніших для встановлення родинних зв’язків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні