П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк в Україні отримати «північну» пенсію?

Як в Україні отримати «північну» пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Після досягнення відповідного віку пенсія оформляється повністю за нормами українського законодавства. Розмір пенсії, на жаль, у такому разі справді може бути суттєво нижчим. Зробити в цьому випадку нічого не можна – таке законодавство.

До редакції надходять різні питання, і допомагає розібратися в хитросплетіннях законів наш незалежний консультант Сергій Коробкін.

«Моя сестра з 1986-го до 2012 року працювала в місті Нарьян-Мар Ненецького автономного округу в Росії. В Росії їй платили пенсію у розмірі 40 тисяч рублів, але з початку року виникла проблема з переведенням пенсії в Україну (до початку бойових дій). В Пенсійному фонді сказали, що пенсія тепер нараховуватиметься за українськими законами, і в такому разі вона стане у кілька разів меншою. Платити у гривнях за курсом рубля у Пенсійному фонді не хочуть. Що можна зробити?

Микола Скуратовський, м. Стрий, Львівська обл.»

Про трудовий стаж

Ми не знаємо всіх обставин цієї справи і не знаємо, скільки років вашій сестрі. Але ми знаємо, що Ненецький автономний округ належить до районів Крайньої Півночі. Це дозволяє зробити певні висновки.

У цьому нам допоможе «Тимчасова угода між Урядом РФ та Урядом України про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення» від 15 січня 1993 року. Стаття 1 цієї угоди говорить, що громадяни, які пропрацювали не менше 15 календарних років у районах Крайньої Півночі або не менше 20 календарних років у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, незалежно від місця їхнього постійного проживання на території обох держав мають право на пенсію за старістю (за віком):

  • чоловіки – після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років,
  • жінки – після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років.

 Про законодавчі норми двох країн

Стаття 3 говорить, що, згідно зі статтею 1 зазначеної угоди, компетентні органи РФ здійснюють відшкодування витрат на виплату цієї пенсії у тій її частині, яка відповідає тривалості трудового стажу, відпрацьованого в районах Крайньої Півночі або у місцевостях, прирівняних до них, починаючи з 1 січня 1991 року. І тут частина північної пенсії розраховується за нормами законодавства РФ.

І нарешті, у статті 5 цієї угоди йдеться про те, що при переселенні особи, якій було призначено пенсію у зв’язку з роботою на Крайній Півночі*, з території Російської Федерації на територію України виплата цієї пенсії продовжується за новим місцем проживання компетентними органами РФ до виникнення права на пенсійне забезпечення згідно із законодавством України.

 Про досягнення пенсійного віку

Виходячи з цього, робимо висновок, що вашій сестрі було призначено пенсію зі зниженням пенсійного віку з урахуванням законів РФ. До досягнення пенсійного віку в Україні її пенсію перераховувала Росія. Ймовірно, зараз ваша сестра досягла відповідного віку і здбула право на отримання пенсії повністю за нормами українського законодавства. У такому разі, згідно із зазначеною вище угодою, виплата частини російської пенсії припиняється, тепер пенсія мусить бути переоформлена за українськими законами, оскільки сестра, як ми розуміємо, давно мешкає в Україні. Розмір пенсії, на жаль, у такому разі справді може бути суттєво нижчим. Зробити в цьому разі нічого не можна – таке законодавство.

* Частина 3 статті 14 Закону РРФСР «Про державні пенсії в РРФСР» від 20 листопада 1990 року.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні