Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіАналітики прогнозують, коли ціни вийдуть з-під контролю та розпочнеться інфляція

Аналітики прогнозують, коли ціни вийдуть з-під контролю та розпочнеться інфляція

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на все в Україні почнуть стрімко зростати ближче до осені. Поки що вартість гривні знижується плавно. Проте до кінця літа емісія національної валюти дасться взнаки, і тоді інфляція почне розкручуватися дуже швидко.

Такий прогноз розвитку подій на фінансовому ринку України надає аналітик Roboforex Андрій Гойлов.

Поки що, завдяки грамотним крокам Нацбанку, в Україні вдається утримувати національну валюту від знецінення. Незважаючи на те, що на початку війни курс долара сягав 40 гривень, зараз вартість “американця” знизилася, і на чорному ринку за нього хочуть трохи більше 30 гривень. Тобто курс чорного ринку не набагато відрізняється від курсу долара, який НБУ зафіксував на початку війни.

Утримати гривню від падіння допомогли такі фактори:

фіксований курс долара, встановлений НБУ до кінця війни;
обмеження на валютному ринку, вжиті Нацбанком;
активний продаж валюти населенням.

Щодо останнього фактора, то він дозволив тимчасово наситити валютний ринок готівкою. Багато українців із початком війни втратили стабільний дохід, і їм довелося продавати валюту, яка була припасована “на чорний день”. Тому поки що дефіцит долара в Україні не відчувається.

Проте згодом ситуація почне змінюватись. Валютні запаси населення вичерпаються, а нових надходжень поки що не передбачається через те, що експорт із країни катастрофічно скоротився.

При цьому держава вже під час війни виконала свої довоєнні обіцянки: провела індексацію пенсій і підвищила соціальні виплати. На тлі величезного скорочення виробництва та колосального скорочення бюджетних надходжень це неминуче призведе до девальвації гривні.

“Важливо зазначити, що триває “прихована” емісія гривні через зростання соцвиплат на тлі падіння доходів держбюджету, що призведе до прискорення інфляції на початку осені цього року”, – прогнозує Андрій Гойлов.

Таким чином вже на початку осені інфляція почне бити рекорди. Тому українцям потрібно готуватися до великого зростання цін та різкого зниження рівня життя.

Слід зазначити, що вже зараз влада нагадує, що у травні можуть виникнути труднощі з виплатою зарплат бюджетникам, пенсій та інших соцвиплат.

Джерело.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні