Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяВербна неділя-2022: історія свята, звичаї та традиції

Вербна неділя-2022: історія свята, звичаї та традиції

Этот материал также доступен на русском языке
Вербна неділя – це одне з двонадесятих свят, яке відзначається віруючими як день пришестя Ісуса Христа в Єрусалим. Цього дня православні віруючі ходять до церкви, освячують вербу та проводять різні ритуали, щоб зміцнити здоров'я.

Цього року священна дата випадає на 17 квітня – за тиждень до того, як настане ще одне важливе свято – Великдень.

Пальмова чи Вербна неділя?

Вербна неділя означає для християнського світу день входу Ісуса Христа до Єрусалиму. Поголос про воскресіння Лазаря від руки Ісуса рознісся по всіх містах, люди побачили в Ісусі вирішення своїх проблем, свого нового правителя, царя, якого вони хотіли б бачити на троні. У ті часи був звичай, що імператор в’їжджає в місто на віслюку, показуючи цим, що він прийшов з миром. Ісус в’їхав до Єрусалиму на віслюку. Люди вітали його пальмовими гілочками, а весь шлях просування месії був вистелений квітами.

Пальма в Юдеї вважалася символом чесноти та близькості до Бога.

Чому тоді верба, а чи не пальма? Не у всіх країнах, де сповідують християнство, є пальми. Тому їх замінюють гілками дерев, які розцвітають першими навесні. У православних християн пальмові гілки було замінено вербою. Крім того, у православних християн верба символізує чесноту, оновлення та нове життя.

У православних християн неділя стала називатися Вербною, але у католиків так і залишилася назва – Пальмова неділя.

Прикмети, звичаї та обряди на Вербну неділю

У Вербну неділю люди приносять гілочки верби до церкви, щоб освятити її. Освячені гілки верби, які після церкви приносять у будинок, цього дня є символом того, що люди так само, як і юдеї свого часу, зустрічають Ісуса Христа. Зберігають освячену вербу цілий рік.

З давніх-давен гілкам верби приписували цілющі і магічні властивості. Освячена верба вважалася оберегом для всієї родини – гілочкою торкалися близьких людей, бажаючи їм здоров’я та щастя. Є такий обряд, коли після церковної служби прийшовши додому люди, б’ють один одного вербними гілками і примовляють: “Не я б’ю, верба б’є. Будь здоровий як вода і багатий як земля” або “Верба хльост – бий до сліз. Будь здоровий як верба ” та ін.

Сенс обряду в тому, щоб побажати близькій людині здоров’я та благополуччя. І люди щиро вірять, що після подібних обрядів до людини прийде здоров’я, сила та благополуччя. Вербними гілками прикрашають ікони, що стоять у будинку. Цей обряд повинен принести щастя, добробут та здоров’я кожному мешканцю будинку.

Що не можна робити у Вербну неділю

Православна церква цього дня забороняє робити дуже багато справ:

  • прати, прибирати, гладити, робити ремонт;
  • вишивати і в’язати;
  • готувати гарячі страви;
  • сваритися, ображатися, пліткувати;
  • влаштовувати застілля, вінчатися, одружуватися, хрестити дітей.

Вербна неділя приходиться на період посту, тому в цей день заборонено вживати їжу тваринного походження. Але церква дає послаблення і дозволяє з’їсти трохи риби та випити вина. В цілому, на святковому столі повинні бути страви тільки з рослинних компонентів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні