П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи правильно мені нараховано пенсію?

Чи правильно мені нараховано пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
При розрахунку пенсії враховується зарплата насамперед за періоди стажу з липня 2000 року до моменту призначення пенсії.

«Мені 59 років. Я працював трактористом 35 років. Після призначення пенсії працював ще два роки. Розмір пенсії – лише 2200 гривень. Контора мого колгоспу згоріла. У результаті не збереглися лицьові рахунки у період моєї роботи у 1986-1993 роках. У Пенсійному фонді пояснили, що в такому разі стаж за цей період враховується, а от зарплата – ні. При цьому дані про річну зарплату, які записані у трудовій книжці, врахувати не можуть. Чи вірно мені нараховано пенсію?

Олексій Литвинов, село Ями, Луганська обл.»

Ми не знаємо всіх деталей вашої пенсійної справи, тому не можемо максимально точно відповісти на ваше запитання. У чоловіків при стажі не менше 35 років загальний розмір пенсії з 1 березня 2021 року не міг бути нижчим за 2200 гривень. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» №127 від 22 лютого 2021 року. З березня 2022 року розмір таких пенсій мусив збільшитися до 2300 гривень. Очевидно, що при розрахунку вашої пенсії враховується невисока зарплата і основний розмір пенсії – дуже маленький. А за рахунок достатньої кількості стажу пенсію дотягують до вказаного розміру.

Додатково нагадаємо, що при розрахунку пенсії враховується зарплата насамперед за періоди стажу з липня 2000 року до моменту призначення пенсії. За бажанням додатково можуть враховувати дані про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 2000 року за умови, що збереглися первинні документи про її нарахування, наприклад, особові рахунки. Якщо за якийсь період дані не збереглися, то врахувати їх, звісно, ​​не можна. Як ми розуміємо, у вашому випадку враховують зарплату за інші періоди і її розмір, на жаль, не дозволяє отримувати високий розмір пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні