П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляВторгнення Росії в Україну: пам'ятки культури, які постраждали через війну

Вторгнення Росії в Україну: пам’ятки культури, які постраждали через війну

Этот материал также доступен на русском языке
Війна, яка розпочалася в Україні 24 лютого забирає людські життя, руйнує будинки та інфраструктуру. Від російських загарбників страждають і пам'ятки української культури.

Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося до ЮНЕСКО з проханням позбавити РФ статусу члена ЮНЕСКО та країни-організатора 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини.

Перелік пам’яток культури, розташованих на сільських територіях, які постраждали внаслідок російської агресії

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. В’язівка, Житомирська область)

Храм збудований у 1862 році з дерева на кам’яному фундаменті. Церкви цього року мало виповнитися 160 років.

Вознесенський храм (с. Бобрик, Київська область)

Будівництво Вознесенського храму тривало з 1994 до 1998 року. Снаряд потрапив у дах храму та розірвався у його центральній частині.

Музей Марії Приймаченко (смт Іванків, Київська область)

Російські окупанти спалили історико-краєзнавчий музей, де зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко. Місцеві жителі врятували роботи художниці — вони заховали їх у своїх будинках.

Георгіївська церква (с. Заворичі, Київська область)

Однокупольна дерев’яна церква Святого Георгія була збудована у 1873 році за типовим проектом. У 1998-2012 роках було проведено реставрацію храму. Під час російського вторгнення в Україну церкву було знищено ударом артилерії російських окупантів. Займання походить від прямого влучення снаряда в купол храму.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці (с. Талаківка Донецька область)

У храмі було пошкоджено головний купол, дах та дзвіницю. Церква вже руйнувалася за часів радянської влади та була відновлена у 1992 році.

Місцеві жителі сіл та селищ упевнені, що після перемоги обов’язково відбудують архітектурні пам’ятки, які були та залишаються окрасою їхнього краю.

Ну, а поки що російські війська бомбять Україну, на жаль, кількість зруйнованих історичних та культурних будівель лише збільшуватиметься.

Джерело: agroportal.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні