Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНеповний стаж і перехід на інший вид пенсії

Неповний стаж і перехід на інший вид пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Яку середню зарплату братимуть для розрахунку пенсії? Яка пенсія вигідніша: за інвалідністю чи за віком?

«Цього року мені виповнюється 59 років. 2001-го я вийшов на пенсію за інвалідністю III групи. Далі працював до 2005 року. Пенсія за інвалідністю – 2200 гривень, стаж – 27 років, коефіцієнт зарплати – 1,53422. 2009 року я влаштувався на роботу, де отримую половину мінімальної ставки. Працюю досі. Наразі мій стаж, з урахуванням додаткового, становить 45 років.

Хочу запитати:

1. Як рахуватимуть стаж з 2009-го по 2023 рік при роботі на половину мінімальної ставки?
2. Яку середню зарплату братимуть для розрахунку пенсії?
3. Яка пенсія вигідніша: за інвалідністю чи за віком?

В. Шевченко, м. Кременчук, Полтавська обл.»

Нюанси розрахунку стажу

Пенсія за інвалідністю III групи призначається у розмірі 50% пенсії за віком (але не менше за прожитковий мінімум, тобто не менше 1934 гривень). При стажі у чоловіків від 35 років пенсію у будь-якому разі дотягують до 2200 гривень (ця норма діє з 1 березня 2021 року до 1 березня 2022 року).

Чи вигідно отримувати пенсію за віком, треба прораховувати. Теоретично це має бути вигідно, але можуть бути нюанси. При розрахунку пенсії за віком, як відомо, не враховується додатковий стаж, тобто період від дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку. Стаж за 2009-2023 роки буде враховано пропорційно до сплачених внесків.

Якщо ви офіційно гарантовано отримуєте половину мінімальної ставки, то можемо припустити, що до стажу вам зарахують лише половину цих років. Тут слід дивитися на конкретні суми страхових внесків.

Прорахувати пенсію «на майбутнє» не вдасться

Щодо середньої зарплати, то і тут є нюанси. При переході з одного виду пенсії на інший враховується той самий показник, що й за попереднього виду пенсії. Виняток – саме для тих, хто отримує пенсію за інвалідністю і має ще не менше двох років неврахованого стажу (працював після призначення пенсії за інвалідністю). Тоді при розрахунку пенсії враховується середня зарплата за три попередні роки, тобто за три роки, що передували року переходу на пенсію за віком. Якою буде ця сума у ​​2023 році, ми не знаємо. Але це буде мінімум вдвічі вище, ніж застосовується при розрахунку вашої пенсії зараз.

Важливо при цьому пам’ятати, що з 2018 року пенсіонерам, які працюють, перерахунок за стажем роблять кожні два роки автоматично. Можливо, частину вашого стажу з 2009 року вже давно враховано. Тоді це може позбавити вас права на перехід на пенсію за віком з урахуванням вищої зарплати.

Крім того, ми не знаємо, як зміниться коефіцієнт вашої зарплати з урахуванням відпрацьованих років. Вочевидь, що може сильно знизитися. Тобто якісь параметри, що підставляються у формулу розрахунку пенсії, можуть у 2023 році зменшитися, а якісь – збільшитися.

Точно це прорахувати зараз неможливо. У будь-якому разі, якщо переходити на пенсію за віком буде невигідно, вам просто відмовлять і залишать на пенсії за інвалідністю.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні