П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнські біженці зможуть працювати в Чехії без отримання спеціального дозволу

Українські біженці зможуть працювати в Чехії без отримання спеціального дозволу

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які поїхали до Чехії через повномасштабне вторгнення Росії, зможуть працювати на території країни без отримання спеціального дозволу.

Про це пише “Європейська правда” із посиланням на Ceske Noviny.

У понеділок у Чехії розпочав діяти спеціальний закон, який регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціальне забезпечення, доступ до медичного обслуговування та освіти.

За словами міністра внутрішніх справ Віта Ракушана, до Чехії прибуло 270 000 осіб, половина – діти. За словами деяких губернаторів, кількість новоприбулих складає вже близько 300 тисяч людей. Міністерство внутрішніх справ видало понад 200 тисяч віз.

Іноземцям із країн, що не входять до ЄС, у Чехії зазвичай потрібні дозволи на роботу. За новим законом біженці з України з візою мають такий самий статус, як і іммігранти з постійною посвідкою на проживання. Їм не потрібно звертатися за дозволом. Вони можуть шукати роботу безпосередньо, їм не потрібно йти до бюро з працевлаштування.

Біженці також зможуть зареєструватися як безробітні. Потім бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, за дотримання умов, підтримку та, за необхідності, перепідготовку та допомогу з працевлаштування.

Бюро праці вже запропонувало на своєму сайті 342 тисячі вакансій. Три чверті були для людей без освіти або з базовою освітою. Близько 13 350 посад призначалися для студентів університетів і 23 600 посад для випускників середніх шкіл. Загалом 8800 посад припадало на охорону здоров’я та 2200 на освіту.

Новоприбулі також зможуть отримати нову гуманітарну допомогу в розмірі 5000 крон для забезпечення потреб і початку життя в Чехії.

Закон про працевлаштування та соціальне забезпечення біженців із України має діяти до кінця березня наступного року.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Чехії повідомив, що країна перебуває на межі кількості біженців, з якою здатна впоратися.

Раніше ми повідомляли, що у Польщі українським біженцям пропонують роботу місцеві комунальні підприємства.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні