П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКоли перерахують пенсії працюючим пенсіонерам?

Коли перерахують пенсії працюючим пенсіонерам?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 квітня мусить бути здійснено перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Але квітневий перерахунок має свої особливості, наприклад – навіть минулого, довоєнного, року його не змогли зробити вчасно. Коли чекати на підвищення пенсії цього року?

Перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів було заплановано графіком підвищення виплат, представленим Міністерством соціальної політики ще наприкінці минулого року. І якщо його і зроблять цього року, то, напевно, також із запізненням.

Нагадаємо, що перерахунок належиться насамперед тим працюючим пенсіонерам, у кого станом на 1 березня накопичилося два роки неврахованого стажу*. Перераховують пенсії у такому разі автоматично – без заяви пенсіонера.

Минулого року такий перерахунок заднім числом змогли зробити лише у червні, оскільки змінилися терміни подання звітності про сплату страхових внесків (із щомісячної на щоквартальну). Тоді до Пенсійного фонду несвоєчасно надійшли необхідні дані персоніфікованого обліку і не можна було точно порахувати, у кого скільки накопичилося стажу, і визначити право на черговий перерахунок. Враховуючи, що бойові дії почалися ще в лютому, то цього року проблема визначення права на перерахунок для багатьох людей може виявитися ще гострішою.

За даними Пенсійного фонду України, з 1 квітня минулого року перерахували 633 тисячі пенсій працюючих. При цьому реальне збільшення пенсій відбулося лише у половині випадків – підвищення відчули лише 313 тисяч пенсіонерів. Середній розмір підвищення тоді становив 193 гривні.

* Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше ми писали, що буде з виплатою пенсій у квітні: у Кабміні повідомили про зміни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні