Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк українцям допомагають у ЄС: перелік послуг з транспорту, житла, зв'язку

Як українцям допомагають у ЄС: перелік послуг з транспорту, житла, зв’язку

Этот материал также доступен на русском языке
З початку війни в Україні лише за офіційними даними країну вже змушені були залишити понад 2,5 мільйона мешканців, і ця цифра продовжує зростати щодня величезними темпами.

З початку війни в Україні лише за офіційними даними країну вже змушені були залишити понад 2,5 мільйона мешканців, і ця цифра продовжує зростати щодня шаленими темпами.

Які безкоштовні послуги з транспорту, проживання та не лише на даний момент доступні українцям, які були змушені тимчасово переїхати до країн ЄС, розповідають УНІАН.

  • Безкоштовний транспорт для українців у Європі
  • Пропозиції для українців від авіакомпаній
  • Пропозиції для українців щодо проживання
  • Безкоштовний інтернет та мобільний зв’язок для українців

Безкоштовний транспорт для українців у Європі

Чи не першими на допомогу українцям, які були змушені тимчасово залишити свої будинки через війну в Україні, виявилися транспортники. В самій Україні ще 3 березня “Укрзалізниця” зробила всі рейси на захід України евакуаційними та закрила продаж квитків на них.

Проте й у Європі для українців чимало можливостей щодо безкоштовного проїзду. Найчастіше таку допомогу переселенцям з України пропонують залізничники. Також у деяких країнах чи містах безкоштовний проїзд українцям дають в автобусах та у міському транспорті.

На даний момент пасажири, які приїхали з України, можуть користуватися безкоштовним проїздом в таких країнах:

Польща. Українці можуть безкоштовно їздити територією країни потягами TLK та IC PKP Intercity. Для цього перед посадкою потрібно взяти безкоштовний квиток на касі або у кондуктора. Також українці можуть безкоштовно користуватись громадським транспортом Варшави.

Угорщина. Для українців діє безкоштовний проїзд поїздами MAV-START по всій території країни. Для цього потрібно отримати solidarity ticket у касі на залізничній станції або у провідників.

Чехія. Переселенці з України можуть безкоштовно їздити поїздами Leo Express та CD по всій країні. Також є кілька евакуаційних рейсів від кордонів із Польщею та Словаччиною.

Словаччина. Українці можуть безкоштовно пересуватися потягами ZSSK та автобусами Slovak Lines.

Німеччина. З українським паспортом можна безкоштовно проїхати поїздами Deutsche Bahn з Польщі до Берліна, Дрездена, Нюрнберга та Мюнхена. Щоб поїхати з Німеччини до інших країн Європи, потрібно отримати у центрі обслуговування DB безкоштовний проїзний квиток із позначкою “helpukraine”.

Крім того, окремі федеральні землі Німеччини чи міста пропонують безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті. Наприклад, транспортні мережі VRR та VRS у Північному Рейні-Вестфалії (найбільші горда – Кельн, Дюссельдорф, Дортмунд, Ессен, Бохум) запропонували безкоштовний проїзд для українців в автобусах, трамваях, метро, а також електричках типу S, RE та RB, включаючи міжміські напрямки. Для безкоштовного проїзду достатньо показати український паспорт.

Австрія. Українці можуть безкоштовно їздити поїздами ÖBB по всій країні. Також в австрійській столиці Відні українці можуть безкоштовно користуватися міським транспортом. Квитки можна отримати на касі або безпосередньо в поїзді, пред’явивши закордонний паспорт.

Нідерланди. Українці можуть безкоштовно отримати квиток на будь-який поїзд NS, який діятиме протягом 24 годин.

Бельгія та Франція. Українці можуть безкоштовно їздити поїздами SNCB на території обох країн та за їх межами.

Болгарія. Українці можуть безкоштовно їздити потягами BDZ по всій країні. Для цього потрібно пред’явити на касі документ, яким ви перетнули кордон.

Грузія. Українцям пропонують безкоштовний проїзд поїздами по всій території країни. Для цього достатньо подати на касі український паспорт. Також українцям пропонують безкоштовний трансфер із аеропорту Тбілісі.

Литва . Українці можуть безкоштовно пересуватися усередині Литви потягами LTG. Для цього достатньо пред’явити свої документи на касі та отримати одноразовий квиток.

Фінляндія. Безкоштовний проїзд українцям пропонують поїздами VR. Також українці можуть безкоштовно їздити міжміськими автобусами OnniBus по всій Фінляндії.

Велика Британія. Швидкісні поїзди Eurostar пропонують українцям повністю безкоштовні квитки на всі свої експреси з Парижа, Роттердама, Брюсселя та Амстердама до Великобританії. Щоб отримати квиток, достатньо звернутися до працівників перевізника на вокзалі під час посадки. Тільки варто врахувати, що для поїздок до Великобританії все ще потрібно оформляти візу, хоч і за спрощеною процедурою.

Крім того, українці можуть безкоштовно виїхати на автобусах FlixBus з Перемишля (Польща), Жешува (Польща), Сучави (Румунія) та Тулчі (Румунія) Європою. Для цього потрібно залишити заявку на офіційному сайті компанії та отримати ваучер для перевезення.

Також українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом у Стокгольмі (Швеція) – для цього достатньо пред’явити документ, що засвідчує вашу особу як громадянина України. Правило поширюється на метро, автобуси, пороми та електрички з логотипом SL.

В Ірландії українці можуть безкоштовно їздити на всіх міжміських автобусних лініях Expressway і Bus Eireann. Для цього слід показати український паспорт водієві під час посадки. Крім того, ірландський перевізник Aircoach надає безкоштовні квитки на свої шатли між аеропортом Дубліна та центром міста. Для отримання безкоштовного квитка необхідно надіслати запит на електронну адресу: [email protected].

В Італії українці можуть безкоштовно їздити автобусами перевізника MarinoBus – для цього варто звернутися до служби підтримки.

Крім цього, безкоштовні квитки українцям надає поромна компанія StenaLine, яка здійснює перевезення в Ірландії, Великій Британії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Данії, Німеччині, Латвії та Польщі. Отримати квитки можна, звернувшись на спеціальну адресу електронної пошти: [email protected].

Пропозиції для українців від авіакомпаній

Угорський лоукостер Wizz Air надав 100 тисяч безкоштовних квитків для українців на рейси з Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини. Квитки можна забронювати на спеціальній сторінці. Також авіакомпанія пропонує рятувальні тарифи 29,99 євро та 69,99 євро для українців за іншими напрямками.

Фінська авіакомпанія Finnair запропонувала українцям знижку 95% на авіаквитки з Варшави, Гданська, Кракова, Будапешта та Праги до Гельсінкі на рейси у березні. Купити авіаквитки зі знижкою можна на офіційному сайті авіакомпанії, використовуючи код Ukraine95.

Польська авіакомпанія LOT запровадила знижки для українців від 30% до 99% на рейси з Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Скористатися пропозицією можуть українці, які підтвердять громадянство паспортом. Забронювати квитки можна на веб-сайті авіакомпанії.

Пропозиції для українців щодо проживання

Найбільший онлайн-майданчик для розміщення та пошуку короткострокової оренди приватного житла по всьому світу Airbnb та пов’язана з нею некомерційна асоціація airbnb.org ще на початку війни в Україні оголосили про рішення безкоштовно розмістити у країнах Європи до 100 тисяч біженців з України.

Днями до них приєдналася одна з найбільших гостьових мереж Couchsurfing, на якій користувачі з усього світу обмінюються пропозиціями щодо безкоштовного розміщення. Наразі платформа скасувала будь-які внески для учасників з України. Крім того, там створили групу Ukraine Couchsurfing Resources, де каучсерфери можуть спілкуватися, ділитися ресурсами та пропонувати будь-яку можливу допомогу, у тому числі розміщення для біженців з України.

Крім того, можна спробувати пошукати житло за кордоном для переселенців з України на такі платформи, як Host4Ukraine, EU4UA, euroguide.live, stipruskartu.lt (у Литві), а також на сайті Прихисток.

Безкоштовний інтернет та мобільний зв’язок для українців

Також у деяких країнах українці можуть отримати безкоштовні сім-картки. Так, наприклад, сервіс Airalo , що пропонує eSIM для інтернету без номера телефону, пропонує безкоштовні сім-карти з інтернетом у будь-якій країні світу для українців. Компанія обіцяє поповнити облікові записи українців на 10 доларів для використання інтернету в будь-якій країні. Достатньо встановити програму, зареєструватися та написати на підтримку українською мовою про бажання отримати 10 доларів на свій рахунок. Якщо ви раніше не користувалися цим сервісом, при реєстрації додатково отримаєте ще 3 доларів на свій рахунок.

Крім того, безкоштовні сім-карти для українців пропонує один із найбільших операторів мобільного зв’язку Німеччини Deutsche Telekom, який працює під брендом T-Mobile . Отримати такі сімки можна у всіх фірмових магазинах зв’язку. Карта надає можливість отримати безлімітний пакет дзвінків та мобільного інтернету безкоштовно. Також оператор зв’язку обіцяє поставити велику кількість сім-карт до пунктів прийому біженців у найбільших містах країни.

Крім того, безкоштовний зв’язок для українських біженців пропонують мобільні оператори Proximus та Orange (Бельгія), Vodafone (Великобританія), Telecom Italia (Італія), Telefónica (Іспанія) та Vivacom (Болгарія).

У свою чергу, українські мобільні оператори також запровадили лояльні умови користування роумінгом за кордоном для українців, які змушені залишити свої будинки.

Наприклад, оператор Kyivstar оголосив, що абоненти, які виїжджають за кордон або перебувають там, отримають безкоштовні бонусні 250 гривень для зв’язку в роумінгу. Їх можна використовувати протягом 30 днів на території Польщі, Румунії, Словаччини, Молдови, Угорщини, Німеччини, Італії, Литви та Чехії.

Крім того, з абонентів Kyivstar у роумінгу не списують мегабайти в 10 мобільних додатках ні за текстових повідомлень, ні за дзвінків, у тому числі в месенджерах Viber, Facebook Messenger, Telegram і WhatsApp.

Також для абонентів Kyivstar у роумінгу діють спеціальні тарифи: 1 Мб інтернет складає 0,10 грн, 1 хвилина вхідного дзвінка або вихідний дзвінок у країні перебування або в Україну – 1 грн, 1 SMS – 1 грн.

Тим часом, оператор Lifecell пропонує своїм абонентам 5 ГБ мобільного інтернету, які можна використовувати до 31 березня в таких країнах: Польща, Словаччина, Молдова, Угорщина, Румунія, Австрія, Чехія, Хорватія, Естонія, Німеччина, Греція, Латвія, Литва, Швеція, Нідерланди, Італія, Бельгія, Болгарія, Франція, Ліхтенштейн, Люксембург, Македонія, Чорногорія, Сербія, Словенія, Іспанія та Туреччина.

Мобільний оператор Vodafone запустив послугу “Доступний роумінг”, яка діє 30 днів. У пакет входять: 400 МБ мобільного інтернету, 60 хвилин для вхідних/вихідних дзвінків в Україну та на номери країни перебування. Послуга безкоштовна при підключенні вперше. Вже за другим підключенням абонент має сплатити 100 грн. Підключитись до неї можна через програму My Vodafone.

Послуга діє для українців у таких країнах, як Польща, Молдова, Угорщина, Румунія, Німеччина та Чехія.

Крім того, мобільні оператори України об’єдналися та запустили національний роумінг, який у тому числі дозволяє абонентами перепідключатися на мережу іншого оператора у разі проблем зі своєю. Також національний роумінг не вимагає додаткової плати від абонентів, тарифікація дзвінків та SMS відбувається згідно з умовами тарифного плану вашого оператора.

***

Це далеко не повний список закордонних компаній, які пропонують безкоштовні послуги українцям, які рятуються від війни. Отже, якщо плануєте переїзд до конкретної країни, радимо вам вивчити відповідні сайти – можливо, ви там виявите додаткові акції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні