Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'я"Доступні ліки": що змінилося?

“Доступні ліки”: що змінилося?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато років в Україні працює програма «Доступні ліки», яка допомагає людям підтримувати своє здоров'я. Щоб українці могли отримувати життєво важливі препарати за умов військового стану, Міністерство охорони здоров'я спростило процедуру видачі рецептів на «доступні ліки».

Новий механізм закріплено у наказі МОЗ України «Про забезпечення функціонування галузі охорони здоров’я» № 388 від 28 лютого 2022 року.

Так, якщо у пацієнта немає можливості отримати електронний рецепт на “доступні ліки”, він може отримати рецепт у паперовому вигляді. І що найголовніше – у будь-якого лікаря центрів первинної медичної допомоги, незалежно від того, з ким у пацієнта укладено декларацію.

Нагадаємо, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти можуть отримати в аптеках безкоштовно або з невеликою доплатою препарати для лікування наступних захворювань:

  • серцево-судинні захворювання;
  • бронхіальна астма;
  • діабет ІІ типу;
  • цукровий та нецукровий діабет;
  • розлади психіки та поведінки;
  • Епілепсія.

Міністерство охорони здоров’я закликає українців при покупці ліків орієнтуватися на діючу речовину, а не на торговельну назву препарату. Це значно спростить доступ до ліків. Тим більше, що і в рецептах вказується саме речовина, що діє.

Запаси на складах є

На сьогоднішній день є деякі проблеми з роботою деяких аптек та доставкою ліків. Це пов’язано, по-перше, із проблемами логістики; а, по-друге, про те, що багато співробітників аптек і складів або виїхали зі своїх населених пунктів, або мобілізовані.

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Комариди, на складах в Україні та на митно-ліцензійних складах ліки є. Незабаром вони надійдуть до аптек. Запасів вистачить на 45-60 днів без нового завезення, тому панікувати та масово скуповувати ліки немає потреби. Чиновник наголосив, що про всі проблеми знають та вирішують їх.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні