Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДе найбезпечніші місця у квартирі та будинку під час повітряної загрози

Де найбезпечніші місця у квартирі та будинку під час повітряної загрози

Этот материал также доступен на русском языке
В останні дні після нападу Росії на Україну в Києві, Харкові, Чернігові, Херсоні, Миколаєві та інших містах та населених пунктах країни по кілька разів на день лунають сирени. Це означає, що потрібно пройти в укриття. Але що робити, якщо бомбосховища поряд немає чи просто не встигли сховатися?

Інженер-конструктор Дмитро Макогон розповів, які місця у будинках безпечні під час повітряної загрози.

За його словами, практично всі будівлі витримують уламки, тому, якщо немає шансів швидко потрапити в укриття, потрібно знайти безпечне місце вдома подалі від вікон. Краще ховатися у ванній кімнаті.

Що стосується прямого влучення. Всі сучасні будівлі дуже міцні та стійкі та розраховані проти лавиноподібного обвалення. Особливо це стосується висотних ЖК 25 поверхів. Там багато бетону.

Також можна вийти в коридор, сходові та ліфтові клітини – це ядра жорсткості, здатні витримати найпотужніші удари.

Інша справа – панельні будинки, де плити перекриття можуть перетворитися на снаряд та складеться вся секція. Тут найбезпечніше місце – отвори дверей у “несучих” стінах. Несуча стіна в панельних будинках – бетонна та товща 150 мм.

У хрущовках часто “несучі” стіни цегляні, а перекриття з пустотних панелей. Тут історія така ж – безпечніша у дверних отворах товстих цегляних “несучих” стін. Також слід приготувати воду та вогнегасник на випадок пожежі та вимкнути світло на рубильнику.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зібрати тривожну валізу: які базові речі потрібні для виживання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні