Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовини28 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань

28 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 28 лютого, у світі відзначають Всесвітній день рідкісних захворювань. Також відзначається кілька цікавих неофіційних свят: День кравця, День зубної феї, День квіткового дизайну та День без Facebook.

Всесвітній день рідкісних захворювань

Всесвітній день рідкісних захворювань започаткували у 2008 році і відзначається він щороку в останній день лютого. У світі налічується понад 7 тис. різних видів рідкісних захворювань та розладів.

Основна мета кампанії цього дня – покращити поінформованість широкого загалу про рідкісні (орфанні) захворювання та їх вплив на життя пацієнтів, довести, що люди з орфанними хворобами мають рівне право на медичну допомогу, навчання, доступ до суспільного життя.

Орфанні хвороби – це вроджені чи набуті захворювання, зустрічаються дуже рідко рідше ніж один випадок на 2000 населення. 80% цих захворювань генетично обумовлені. Вони мають тяжкий та хронічний перебіг, супроводжуються зниженням якості та скороченням тривалості життя пацієнтів. Такі люди зазвичай вимагають дорогого, безперервного та довічного лікування.

Більшість орфанних захворювань діагностують у ранньому віці, у 35% випадків вони спричиняють смерть дітей до року, у 10% – дітей віком до 5 років, у 12% – у віці від 5 до 15 років.

Що сталося в Україні та світі 28 лютого?

1066 – відкрилося Вестмінстерське абатство.

1935 – американський хімік Уоллес Карозерс вперше синтезує нейлон.

1951 – Лайнус Полінг та Роберт Корі теоретично обґрунтовують форми вторинної структури білків.

1955 – відбулося урочисте відкриття залізничного сполучення за маршрутом Ханой – Пекін – Москва – Берлін.

1956 – у США патентується мережевий кабель для комп’ютерів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про свята 24 лютого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні