Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниІменини та православні свята 23 лютого. Кого вітати?

Іменини та православні свята 23 лютого. Кого вітати?

Этот материал также доступен на русском языке
За церковним православним календарем 23 лютого відзначається 17 іменин: 14 чоловічих та 3 жіночих та 4 свята.

Список іменин допоможе у виборі імені для хлопчика чи дівчинки, народжених у цей день.

Православні свята

Священномученика Харалампія, єпископа Магнезійського, мучеників Порфирія, Ваптоса та трьох мучениць

Церква вшановує пам’ять єпископа міста Магнезії (Греція) Харалампія та ще 5 мучеників, які постраждали за віру в Ісуса Христа у 202 році.

Благовірної княгині Ганни Новгородської

Вшанування княгині Анни Новгородської (ім’я до хрещення – Інгігерда) – подружжя великого князя Київського Ярослава Мудрого. Заснувала у Києві перший жіночий монастир. Померла 1051 року. День пам’яті святу церкву встановила у 1439 році.

Прохор Весновей, Преподобного Прохора Печерського

День святого Прохора. Його постригли у ченці у Києво-Печерському монастирі. Прізвисько Лебедник отримав за те, що їв лободу замість хліба. Мав дар чудотворення. Помер 1107 року.

Преподобного Лонгіна Коряжемського, ієромонаха

День пам’яті святого Лонгіна. Заснував монастир у гирлі річки Коряжемки і був його ігуменом. Помер у 1540 році.

Прохор Весняний

23 лютого святкується Прохор Весновей, інакше це День Прохора; Прохоров день; Прохор; Харлампія. Це день вшанування преподобного Прохора Печерського, коли не варто ходити до лісу чи води.

Народне свято 23 лютого у погодному календарі вважається поворотним. У давнину у цей день спостерігали за сонцем. Температура помітно збільшується. Тому в народі свято отримало назву «Весновій», що означає «віє навесні».

История

Святий Прохор жив у часи правління російського князя Святополка, який утискував киян. Після нападу на російську землю половців настав голод. У цей час до Печерського монастиря до ігумена Іоанна прийшла людина, яка бажає стати ченцем. Його назвали Прохором. Відрізнявся він тим, що пив лише воду, а їв виключно лободу, з якої навчився робити хліб. За це його прозвали лебідником. У голодні роки Господь збільшив урожай трави, щоб уславити Свого угодника і врятувати людей від лиха. Хліб, зроблений і благословенний Прохором, був на смак кращим, ніж пшеничний. Його він роздавав усім нужденним.

За часів нестачі солі Прохор урятував людей від лиха. З милості Божої він звернув увесь зібраний з келій попіл у чисту сіль і роздав її нужденним. Після цього продавці солі дійшли Святополку з доносом у тому, що преподобний заважає їм, підриває їх добробут. Князь пообіцяв розібратися з ченцем, але народ повстав проти правителя. Святополк злякався і попросив у Прохора вибачення.

До кінця своїх днів Прохор надавав благодійний вплив на російського князя. Після смерті святого, 10 лютого 1107 року, Святополк сам зніс його труну до Ближніх печер і поховав її там. З того часу на російській землі настав світ, половці були розбиті, а князь перед будь-яким починанням заходив до Печерського монастиря отримати благословення.

Традиції та обряди

На Прохора Весновея пустують духи лісів і водойм. Тому шанс заблукати в лісі, впасти у воду або просто впасти багаторазово зростає. Народне повір’я свідчить, що подібним «жартам» зазнають ті, хто не вірить у Бога. Не оминає нечиста сила і віруючих людей, але слабких духом, що порушують Божі заповіді. Тому 23 лютого без необхідності до лісу чи води краще не ходити. Якщо ж треба піти, то варто помолитися святому Харлампію – він допоможе вберегтися.

У народі існує думка, що якщо у це свято розпочати лікування серйозної чи тяжкої хвороби, то вона обов’язково відступить.

Прикмети

  • Яскравий місяць віщує швидкі грози.
  • Якщо протягом семи днів, починаючи з 23 лютого, стоять морози, то березень буде теплим.
  • Чоловікам на Прохора Весновея краще відпочити від роботи, інакше справа не налагодиться.
  • Подаровані цього дня коханій людині шкарпетки – на розлуку.

Іменинники 23 лютого

За церковним православним календарем 23 лютого відзначається 17 іменин: 14 чоловічих та 3 жіночих та 4 свята. Список іменин допоможе у виборі імені для хлопчика чи дівчинки, народжених у цей день.

23 лютого іменини відзначають чоловіки

Яким

форма імені Іоаким, спочатку давньоєврейського імені Йехояким – “створений Яхве (Богом)”, “затверджений, поставлений Яхве” похідне від арабського імені Хакім – “розумний”, “освічений”, “мислячий”, “вчений”, “мислитель”, ” мудрець» форма японського імені Акіхіто

Антон

від римської родовою назвою Антоній, що походить від давньогрецького антао – “зустрічатися, стикатися”, “боротися”, “конкурувати” або антос – “квітка”

Аркадій

від давньогрецького імені Аркадіос – “аркадець, житель Аркадії (область у Греції)”, а також “щасливий”, “блаженний” від грецького слова “аркадос” – “пастух”

Василь

від давньогрецького імені Басилейос – «царський, царствений»

Геннадій

від давньогрецького імені Геннадій, що походить від Геннади – «благородний, первородний»

Герман

від латинського germanus – “братський, близький”, “однокровний, рідний”, “справжній, істинний, справжній” один з варіантів написання та вимови давньонімецького імені Германн (Херманн) – “воїн”

Григорій

від давньогрецького григорео – «не спати», «бути пильним», «не сплячий»

Іван

від давньоєврейського імені Йоханан – «Яхве милостивий» від давньоєврейського Іоанн – «помилований Богом»

Лука

від латинського lux – «світло»

Марк

від грецького імені Маркос, що походить від латинського слова marcus – «молоток» від французького marquis – «маркіз»

Петро

від давньогрецького імені Петрос – «камінь», «твердий», «надійний»

Прохор

від давньогрецького імені Прохорос, що походить від прохореуо – «керувати хором», «йти попереду хору (танцюючих)»

Семен

від давньоєврейського імені Шимон – «Бог почув»

Ян

польська, білоруська та давньоруська форми давньоєврейського імені Йоханан – «Яхве милостивий»

Жінки

Ганна

від давньоєврейського імені Ханна – «милість», «благодать», «сила», «храбрость»

Валентина

від чоловічого імені Валентин, що походить від латинського Valens – «сильний, міцний, здоровий»

Галина

від давньогрецького імені Галене – «спокій», «тиша», «штиль (на морі)»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні