Новини

Чому з віком не варто відмовлятися від м’яса?

Повна відмова від м’яса може призвести до проявів білкової недостатності, погіршення функції печінки, підшлункової залози, передчасного старіння.

Крім того, недостатнє споживання білка (а м’ясо в першу чергу – джерело повноцінного, багатого на незамінні амінокислоти білка) може призвести до втрати м’язової маси і зниження щільності кісткової тканини, через що підвищується ризик травматизму.

Також дефіцит білка призводить до порушень у роботі серцево-судинної, опорно-рухової та сечостатевої систем, знижує стійкість організму до інфекцій, збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Білок м’яса засвоюється в організмі приблизно на 90%, тоді як рослинні білки (із хліба, круп, бобових) – лише на 60-80%. Крім того, м’ясні продукти важливі як джерела заліза, цинку, вітамінів групи В (В1, В2, В6, РР).

Особливо важливо підкреслити, що м’ясо – єдине харчове джерело вітаміну В12. З рослинних продуктів він міститься лише у морських водоростях. Залізо і вітамін В12 – найважливіші незамінні харчові речовини, що у кровотворенні. При їх недостатності розвивається анемія (малокровність).

Червоне м’ясо можна іноді заміняти куркою чи рибою, але треба знати, що це неповноцінна заміна. У червоному м’ясі набагато більше заліза та вітаміну В12.

Як правильно вживати м’ясо у похилому віці?

  • Їжте м’ясо 2-3 рази на тиждень.
  • В інші дні потрібно вживати молочні продукти середньої жирності (ні в якому разі не знежирені!), Рибу. Активність травних ферментів у людей похилого віку знижена, а білок риби і молока перетравлюється простіше.
  • З м’ясних продуктів варто віддавати перевагу нежирній яловичині, тому що білок яловичини легше перетравлюється, ніж білок свинини або баранини, а також птиці (курка, індичка).
  • Водоплавний птах (гуска, качка) вживати не варто через високу жирність.
  • Вживати м’ясо краще у відвареному вигляді, причому бульйон використовувати небажано, тому що при варінні в бульйон переходять пуринові сполуки, що збільшують ризик розвитку подагри.

ВАЖЛИВО! У день літній людині без шкоди здоров’ю слід з’їдати 50-75 г м’яса чи риби.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Технології мобільності: чому інтерес до нових смартфонів падає і чим нас здивують у найближчому майбутньому

Ось уже кілька років інтерес до індустрії смартфонів поступово знижується. Чим збираються стимулювати продажі і…

17/05/2024 14:09
  • Новини

Універсальна закуска з доступних продуктів: ніжний рулет вразить вас вишуканим смаком

Учасниця 12 сезону кулінарного шоу МастерШеф Мирослава Пекарюк поділилася цікавим рецептом крабового рулету. Його можна…

17/05/2024 13:47
  • Новини

Росія атакувала Україну 20 ударними дронами та 7 ракетами – військове зведення на 17 травня

Українські захисники роблять усе можливе для утримання оборонних рубежів і позицій, завдають окупантам відчутних втрат,…

17/05/2024 12:53
  • Новини

Штраф або відчуження майна – до якої відповідальності притягують за борги за комуналку

З моменту введення воєнного стану в Україні пеня за борги за комунальні послуги була заборонена.…

17/05/2024 12:02
  • Новини

Як довго триватимуть відключення світла в Україні – прогнози уряду та Укренерго

З похолоданням українці стали активніше вмикати обігрівальні прилади, що стало причиною дефіциту в енергосистемі попри…

17/05/2024 10:59
  • Новини

В одному з міст з’явилася нова комунальна послуга – за що ще платитимуть мешканці

Мешканці одного з українських міст отримали платіжки за вивезення побутових відходів із додатковою графою. Яку…

17/05/2024 09:54