Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦерковні свята 8 лютого: не забудьте згадати давно померлих родичів

Церковні свята 8 лютого: не забудьте згадати давно померлих родичів

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра, 8 лютого, відзначається 2 православні церковні свята.

Церковні православні свята завтра, 8 лютого

Преподобних Ксенофонта Константинопольського, дружини його Марії та синів їх Аркадія та Іоанна

День пам’яті преподобного Ксенофонта та його сім’ї. Вони жили у Константинополі у V столітті. Мали дар чудотворень і прозорливості.

Федір-поминальник, Преподобного Феодора Студита, ігумена

День святого Феодора – ігумена Студійського монастиря. Роки життя: 759-826. Відомий як аскет та проповідник. Мав дар чудотворення. Зазнав ув’язнення за іконопочитання при імператорах Никифор I і Льві Вірменині.

Федір-поминальник

У цього свята ще багато назв: Федір; Федоров день; Федір-застільник; День Федора; Федір Студіт; заметуха; перелом зими.
У цей день вшановується пам’ять святого Феодора.

История

Феодор був родом із міста Константинополь. Він зміг здобути чудову різнобічну освіту, завдяки чому успішно протистояв іновірцям-іконоборцям у суперечках про православ’я.

Прийнявши чернечий постриг, Феодор оселився в обителі Сакудіона у свого дядька. Пізніше його вибрали настоятелем за високий приклад чесноти. Багато страждань довелося пережити преподобному, але як за життя, так і після нього святий продовжував творити чудеса.

Традиції та обряди

Народне свято Федір-поминальник вважається одним із наймістичніших та загадкових днів на рік. За повір’ям у цей день покійники, які дуже сумують за своїми рідними, близькими та по самій землі, можуть покинути потойбічний світ та відвідати живих родичів. Особливо це стосується тих, хто забув про них, давно не відвідував їх могили і не ставив свічки в церкві за спокій інший.

Для того щоб цього не сталося, існує маса «домашніх» обрядів: покладена під поріг сокира, накреслені на дверях та вікнах хрести, чужа людина, пущена на нічліг. Вважається, що стороння жива душа в будинку збентежить гостя із потойбіччя.

Якщо покійний не хоче жити в спокої, потрібно кинути в нього вуздечкою. Його також може відлякати гілка горобини або пучок кропиви, розвішані на вікнах та дверях. Не слід забувати і про церковні обряди. Цього дня варто замовити молебень, окропити будинок та двір святою водою.

У це свято моляться святому Феодору про позбавлення болю в грудях та шлунку.

Прикмети

  • Ясно і нема вітру – весна настане рано і не буде холодною.
  • Якщо розсипаний на блюдце горох дзвінко котиться – це до морозів, а якщо глухо чи взагалі тихо, то буде снігопад.

Нагадаємо, що розповідали вам про Григорів день.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні