Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦерковні свята 7 лютого

Церковні свята 7 лютого

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра, 7 лютого, відзначається 5 православних церковних свят, головним з яких є Григор'єв день.

Церковні свята 7 лютого

Григор’єв день або Святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського

Це день вшанування пам’яті святого Григорія – архієпископа Константинопольського, християнського богослова, одного з Отців Церкви. Роки життя: 329-389. Написав багато богословських праць. Боровся з аріанством.

Священномученика Василя (Зеленцова), єпископа Прилуцького

Присвячений Зеленцову Василію, єпископу Прилуцькому. Останні роки життя провів у трудово-виконавчих таборах та на засланні. 1930 року його засудили до розстрілу. До лику святих зарахували 2000 року.

Святителя Мойсея, архієпископа Новгородського та Псковського

Вважається днем пам’яті.

Священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського

Вшанування пам’яті митрополита Київського та Галицького Володимира (ім’я при народженні – Василь). Роки життя: 1848-1918. Прийняв мученицьку смерть – його розстріляли більшовики.

Священномученика Петра (Звірєва), архієпископа Воронезького

Свято на честь Звєрєва Петра, архієпископа Воронезького. Його заарештовували чотири рази. Наприкінці 1928 року він захворів на тиф і незабаром помер. До лику святих його зарахували 2000 року.

Григор’єв день

Інші назви свята: Григорій-веснопокажчик; Григорій; Григорію Богослову, коли прийнято робити добрі справи і згадувати чужі добрі вчинки. У православному календарі це дата вшанування пам’яті архієпископа Григорія Богослова. У народі його прозвали Показником, оскільки з цього дня починався поворот у бік весни.

История

З юних років Григорія було віддано матір’ю на служіння Богу. Йому вдалося досягти великих висот на терені проповідей та праць. Його прозвали Богословом за чудові богословські праці, які він залишив після себе. Також Григорія називали вселенським учителем, тому що він мав дар проникати думкою в найглибші таємниці віри і роз’ясняти її істини ясно і дуже точно. Багато фраз з його проповідей взято для святкових піснеспівів.

Традиції та обряди

У Григор’єв день прийнято робити добрі справи, причому не на показ, не хваляючись, а від щирого серця і від щирого серця. Також у це свято згадують чужі добрі вчинки та тих, хто їх здійснив.

Торговці носять із собою припасований заздалегідь заговорений шматочок цукру. Вважається, що це обіцяє успіх у комерції.

Прикмети

Народне свято Григор’єв день вважається одним із тих, які пророкують погоду не лише на поточний рік, а й наступного. Тому ті, хто знає прикмети, дуже уважно стежать за явищами природи, птахами та тваринами цього дня.

  • Погода з ранку та до обіду передбачає, якою буде перша половина майбутньої зими, а з обіду до ночі – чого чекати у другій половині.
  • Якщо випав сніг, наступна зима прийде пізно.
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде ранньою.
  • Синиця співає – до швидких морозів.
  • Квіти, подаровані жінці 7 лютого, приносять щастя.
  • Потрібно бути обережним зі словами. Сказане цього дня здійснюється.

Нагадаємо, ми розповідали про Ксенію Петербурзьку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні