П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 6 лютого Єлизавета була оголошена королевою Великої Британії.

Цей день в історії: 6 лютого Єлизавета була оголошена королевою Великої Британії.

Этот материал также доступен на русском языке
6 лютого відзначають Міжнародний день бармена, день відмови від мобільного телефону, у Фінляндії – день саамського народу, на Ямайці – день Боба Марлі у день народження музиканта, а у В'єтнамі – день ароматної пагоди.

Міжнародний день бармена

День святого Аманда став у багатьох країнах професійним святом барменів та рестораторів, і тепер це Міжнародний день бармена.

Покровитель виноробів та барменів святий Аманд, єпископ Маастрихтський (584-679 рр.), став офіційним покровителем виноробів, торговців вином, пивоварів, власників барів та ресторанів і, нарешті, працівників барів (від барменів до посудомийок) через свою діяльність з євангелії виноробних регіонів Франції, Німеччини та Фландрії.

Поступово свято набуло ще більшого поширення, і тепер його святкують усюди, де є представники цієї професії.

Що ще видатного було цього дня?

46 до зв. е. – битва при Тапс, що сталася між військами Цезаря і Помпея.

1191 – Римський Папа Клемент III затвердив Тевтонський орден як “fratrum Theutonicorum ecclesiae S. Mariae Hiersolymitanae” своєю буллою.

1788 – Массачусетс ратифікував Конституцію США та став шостим штатом.

1840 – Англійці нав’язали маорійським вождям Договір Вайтангі, за яким останні поступалися англійській королеві «всі права та повноваження суверенітету» та отримували земельні гарантії та «права та привілеї суб’єктів Британії». Нова Зеландія стала колонією Великої Британії.

1886 – Клемент Вінклер відкриває германій, передбачений Менделєєвим “ека-силікон”.

1900 – російський учений Олександр Степанович Попов уперше у світі передав по радіо сигнал лиха в морі (радіограма командиру криголама «Єрмак»).

1922 – США, Великобританія, Франція, Італія та Японія уклали Вашингтонську угоду про обмеження морських озброєнь, що лімітує цей вид озброєнь.

1922 Кардинал Ахілл Ратті був обраний Римським Папою, прийнявши ім’я Пія XI. Він став спадкоємцем папи Бенедикта XV.

1945 – У Лондоні починає працювати I Всесвітня конференція профспілок, організована Британським конгресом тред-юніонів. Створюється Всесвітня федерація профспілок.

1950 – вважається, що МіГ-17 став першим серійним літаком, що перевищив швидкість звуку у горизонтальному польоті.

1952 – Єлизавета була оголошена королевою Великої Британії 6 лютого 1952 року, в день смерті її батька Георга VI – Єлизавета II, правляча королева та глава держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, глава 15 держав Співдружності Націй.

1958 – У Мюнхені розбився літак із футбольною командою «Манчестер Юнайтед» на борту. Серед 23 загиблих було вісім футболістів клубу.

1997 – Конгрес Еквадору проголосував за усунення з посади президента країни Абдали Букарама на підставі невідповідності його розумових здібностей займаній посаді.

2000 – Глава МЗС Фінляндії Тар’я Халонен стала першою жінкою-президентом у цій країні.

Раніше ми писали про те, що було 5 лютого .

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні