Новини

Як уникнути неприємних відчуттів після вживання бобових?

Смачне та недороге джерело білка, мінералів, мікроелементів та вітаміну В1, бобові – це цінний союзник для підтримки здоров’я.

Проте бобові мають одну не дуже приємну властивість – викликати дискомфорт у животі та здуття. Але, виявляється, цей процес поводиться і з позитивного боку. Поліпшується мікрофлора кишечника, зміцнюються імунні захисні властивості, усуваються симптоми алергії, запалення.

Лікар-дієтолог Світлана Фус дала кілька порад, які допомагають уникнути дискомфортного стану.

  1. Готуйте всі сушені бобові, замочивши їх на 18 годин у воді, яку потрібно підкислити соком лимона. Воду після замочування слід вилити. Цей спосіб допоможе знизити вміст у бобових фітинової кислоти, яка уповільнює травлення, на 20-30%.
  2. Людям, котрим бобові – основне джерело білка, краще пророщувати їх перед вживанням. Так можна знизити негативний вплив фітинової кислоти на організм.
  3. Корисно відварювати бобові у два етапи. Спочатку довести до кипіння, проварити п’ять хвилин. Потім цю воду злити і, заливши свіжою водою, доварити до готовності.
  4. Краще не скорочувати час приготування бобових – у недовареному стані вони можуть дратувати систему травлення. Сіль потрібно додавати в кінці варіння, коли бобові розм’якшуються.
  5. Важливо також вживати бобові міру. Організм нормально перенесе 50 г квасолі, гороху або нуту, а ось 150 г можуть спричинити негативну реакцію з боку кишечника.
  6. Не потрібно довго зберігати бобові приготовленими, інакше вони сприятимуть більшому газоутворенню.
  7. Бобові до раціону потрібно вводити поступово. Організм краще сприймає зелену квасолю, червону сочевицю, зелений горошок.
  8. Додавання свіжої зелені до бобових також допоможе запобігти здуттю живота. Листя петрушки, базиліка, кропу, майорану або чебрецю полегшать перетравлення бобових.

Новое на сайте

  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48
  • Статті

Почався сезон кліщів: що робити при укусі і чи здавати комаху на аналіз

Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…

19/05/2024 16:53
  • Статті

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі

Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…

19/05/2024 15:59
  • Статті

Якщо нові зуби вам не по кишені, перевірте список пільговиків: хто має право на безкоштовне протезування

Для того щоб розуміти, чи можете ви отримати безоплатне зубопротезування, необхідно ознайомитися з чинним законодавством.…

19/05/2024 14:51
  • Статті

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Вовчанськ – 4 кілометри до кордону

Сегодня мы расскажем о городе Волчанске, который российские оккупанты почти полностью разрушили.

19/05/2024 13:36
  • Статті

Кому можуть відмовити у субсидії: фатальні покупки можуть залишити сім’ю без держдопомоги

До редакції звернувся мешканець Львівської області Василь Мелех. Він розповів, що продав будинок, який отримав…

19/05/2024 12:45