Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯка небезпечна реакція можлива одразу після вакцинації?

Яка небезпечна реакція можлива одразу після вакцинації?

Этот материал также доступен на русском языке
Лікар-імунолог, алерголог розповідає, як підготуватися до вакцинації.

«Анафілактичний шок, набряк Квінке (особливо небезпечний у гортані), генералізовані кропив’янки, що виникають тоді, коли спрацювала вся імунна система, – каже імунолог, алерголог Тетяна Бондаренко. – На щастя, ці загрозливі прояви рідкісні. Якщо вакцина потрапляє до організму вперше, то ймовірність анафілаксії мізерна.

Анафілактичний шок – це важка реакція на введення вакцини , повністю його неможливо передбачити. Порятунок – в екстреній допомозі.

Тому людям, які страждають на алергію, бажано щеплюватися в лікувальному закладі, де є лікар анестезіолог-реаніматолог, а не на вокзалі чи стадіоні.

Зверніться до алерголога

Щоб уникнути загрозливих реакцій, тим, хто має медикаментозна алергія, слід звернутися до лікаря-алерголога. Фахівець порекомендує, яку вибрати вакцину і де краще зробити щеплення.

Якщо процес активний (є гостра кропив’янка або якісь серйозні дихальні порушення або обструкції, наприклад, бронхіальна астма), то алерголог порадить відкласти вакцинацію. А при легких проявах, таких як незначний алергічний риніт, можна вакцинуватися, але отримуючи основне лікування.

Раніше ми писали, що літнім українцям рекомендують бустерну дозу вакцини від ковіда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні