Новини

Помер актор Леонід Куравльов

Свої останні дні легендарний 85-річний артист провів у московському хоспісі імені В.В. Мільйонщикової. Його перевели туди з реанімаційного відділення міської клінічної лікарні №40 у Комунарці у 20-х числах січня.

Артист знявся більш ніж у 200 фільмах. Серед них «Іван Васильович змінює професію», «Афоня», «Найчарівніша та найпривабливіша», «З Леб’яжого повідомляють», «Ваш син і брат», «Золоте теля», «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо» та багато інших. Звання народного артиста він отримав 1977 року.

Чим запам’ятався Леонід Куравльов?

Леонід Куравльов народився 8 жовтня 1936 року у Москві робочої сім’ї. Його мати, Валентина Куравльова, була перукарем. А батько – В’ячеслав Куравльов – працював слюсарем на авіазаводі «Салют».

Леонід Куравльов у 1953 році подав документи на акторський факультет до ВДІКу. Він думав, що іспити там будуть простими, тож майже не готувався. І на вступних випробуваннях провалився.

Наступні два роки Куравльов працював в артілі «Оптік», яка була неподалік його будинку. На підприємстві випускали лінзи для кінокамер та фотоапаратів.

У ВДІК Леонід Куравльов знову спробував вступити у 1955 році. Цього разу він довго готувався і на іспитах отримав чудові оцінки. Майбутнього артиста зарахували до майстерні актора та театрального режисера Бориса Бібікова. Туди ж надійшли Світлана Дружініна та Софіко Чіаурелі.

На першому курсі Куравльов навчався погано, його мало не відрахували за профнепридатність, але на останніх курсах опинився серед найкращих та дебютував у кіно.

Життя у кіно

1960 року Куравльов зіграв матроса Камушкіна в історико-революційному фільмі Михайла Швейцера «Мічман Панін».

Перший кіноуспіх прийшов до актора через чотири роки, після головної ролі у картині Шукшина «Живе такий хлопець» (1964). У ній актор виконав головну роль – водія Павла Колокольникова. На Венеціанському кінофестивалі 1964 року стрічка отримала нагороду «Лев святого Марка» як найкращий фільм для дітей.

Один із найвідоміших персонажів Куравльова — сантехнік Афанасій Борщов в «Афон» (1975) режисера Георгія Данелії. Картина стала лідером того радянського прокату: її подивилися 62 мільйони глядачів. На ІХ Всесоюзному кінофестивалі у Фрунзі фільм отримав спеціальний приз. А за два роки, 1977-го, за «заслуги в галузі радянського кіномистецтва» Леоніда Куравльова удостоїли звання народного артиста РРФСР.

Також Куравльов відомий ролями у таких фільмах та серіалах, як «Вій», «Без свідків», «Старша сестра», «Золоте теля», «Сімнадцять миттєвостей весни», «По вулиці комод водили», «Турецький гамбіт». Його останньою кінороботою стала роль отця Леонтія у російсько-американській комедії Олександра Андранікяна «Весь цей джем» (2015 рік).

Родина

Зі своєю дружиною — викладачем англійської мови, директором однієї з московських шкіл Ніною Куравльовою — Леонід Куравльов познайомився ще в дитинстві. Вони зустрілися на ковзанці в 1952 році, а через вісім років одружилися. Пара прожила разом понад 50 років – до смерті дружини Куравльова у 2012 році. У шлюбі народилося двоє дітей: дочка Катерина та син Василь.

Останні роки він мало знімався. Після смерті дружини Леоніда В’ячеславовича все втратило сенс.

Источник: АиФ

Леонід Куравльов та Інна Чурікова співають у фільмі “Начало” (епізод)

Новое на сайте

  • Новини

Для багатьох це буде несподіванкою: як часто потрібно прати постільну білизну та чому

Кожна господиня хоч раз, але думала, як часто потрібно міняти постільну білизну. Хтось робить це…

04/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на неділю: який прогноз на Великдень, 5 травня

Погода в неділю, 5 травня, у деяких регіонах уже не буде такою безхмарною. Синоптики очікують…

04/05/2024 21:45
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень небезпеки очікується 5 травня

У травні 2024 року потужні магнітні бурі припадуть на початок місяця. Чи варто очікувати небезпеки…

04/05/2024 20:58
  • Новини

Зникне навіть багаторічний нагар: як легко очистити чавунний посуд

За всієї популярності посуду з тефлоновим покриттям, чавунні пательні все ще популярні на наших кухнях.…

04/05/2024 20:18
  • Статті

Міксер планетарний KitchenAid – вершина кулінарної майстерності

У світі кулінарії інструменти відіграють ключову роль у досягненні ідеальних результатів. Серед них міксери займають…

04/05/2024 19:49
  • Новини

Споживачі можуть подати скаргу на якість комунальних послуг: як це потрібно зробити

Українці, які помітили незадовільну якість житлово-комунальних послуг, мають право на це поскаржитися. Про те як…

04/05/2024 19:17