Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк упоратися з метеозалежністю?

Як упоратися з метеозалежністю?

Этот материал также доступен на русском языке
Метеозалежність – дуже поширена проблема. Щоб звести до мінімуму симптоми метеозалежності, уважно слідкуйте за календарем так званих несприятливих днів. Рекомендації надає лікар-терапевт Дмитро Барабанов.

«У мене гіпертонія та стенокардія, і під час зміни погоди чи сильного вітру я почуваюся абсолютно розбитою: немає енергії, «розколюється» голова, порушується сон. Підкажіть, як боротися з метеозалежністю організму?
Анна Зоц, Дніпропетровська обл.

На запитання читачки відповідає лікар-терапевт Дмитро Барабанов:

Метеозалежність – дуже поширена проблема. Сьогодні метеопатом – людиною, чутливою до змін погоди, вважається майже кожен третій мешканець планети. Особливо гостро реагують на них люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної та нервової систем, патологіями легень та суглобів, з високим або низьким артеріальним тиском, які перенесли інфаркт чи інсульт. У таких пацієнтів навіть зміна напряму вітру може спричинити сильний головний біль, безпричинний занепокоєння і тривогу, слабкість, біль у суглобах.

Підвищена метеочутливість часто зустрічається у тих, хто рідко буває на свіжому повітрі, веде малорухливий спосіб життя, систематично перевтомлюється і нервує, має ослаблений імунітет. У групі ризику – і мешканці великих промислових міст.

Щоб звести до мінімуму симптоми метеозалежності, уважно слідкуйте за календарем так званих несприятливих днів. Напередодні цих днів – магнітних бур чи різкої зміни погоди – уникайте напруженої розумової роботи та серйозних фізичних навантажень, але не скасовуйте легку ранкову зарядку та повноцінну прогулянку на свіжому повітрі. Підуть на користь і дихальні вправи, виконання найпростіших асан йоги, медитація. При нервовому збудженні та безсонні прийміть м’які заспокійливі засоби (наприклад, 25-30 крапель настойки валеріани або собачої кропиви тричі на день), випийте чаю з м’ятою, мелісою, медом.

Крім того, збалансуйте харчування: у несприятливі дні віддавайте перевагу молочно-рослинній дієті, не переїдайте і не їжте на ніч. Нормалізувати мікрофлору кишечника та обмін речовин допоможуть кефір, йогурт, сир, каші, відварена курка та риба, овочі та фрукти. У той же час смаженою, жирною та солоною їжею зловживати не варто – вона додатково навантажить організм. Важливо також повністю виключити з раціону гострі приправи, алкогольні напої та каву, відмовитись від куріння.

Якщо ваш організм реагує на зміни погоди занадто бурхливо, і у вас у цей період регулярно загострюються хронічні захворювання, зверніться до свого сімейного лікаря.

Фахівець допоможе вам спланувати режим дня в період атмосферних змін та за необхідності призначить додаткові лікарські препарати.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні